Pénzérmék, bankjegyek és bélyegek II. Erzsébet halála után • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Pénzérmék, bankjegyek és bélyegek II. Erzsébet halála után

II. Erzsébet királynő halálával számos ikonikus tárgy és szimbólum meg fog változni. A pénzérmék, a bankjegyek és a bélyegek már nem a királynő jellegzetes profilképét fogják viselni, hanem fia és örököse, III. Károly királyét. Az új uralkodónak új zászlót és címert terveznek, és természetesen a leghíresebb himnuszt is módosítani kell majd.


Pénzérmék

A történelem folyamán az érmék jelentős szerepet játszottak a királyok hírnevének terjesztésében – sok ember élete során egyedül az érméken láthatta az egyetlen képmást az uralkodóról. Erzsébet királynő uralkodása alatt ötféle ábrázolása volt forgalomban az érméken. A királynő eredeti érmeportréját Mary Gillick készítette, és uralkodásának kezdetén, 1952-ben fogadták el. Ezt követően, 1968-tól, Arnold Machin portréja került forgalomba. A harmadik portrét Raphael Maklouf készítette 1985-ben, ezt követte Ian Rank-Broadly portréja 1998-ban. Az utolsó portrét 2015-ben mutatták be, és Jody Clark készítette. A királynő gyémánt diadémet visel, ahogyan a parlament megnyitójára utazott.


Mi történik a bélyegekkel, érmékkel és bankjegyekkel Károly trónra lépése után?

5 font címletű bankjegyek a királynő arcképével
Fotó: Dado Ruvic (Reuters)

Károly vélhetően édesanyja nyomdokaiba lépve új portrét fog készíttetni, amelyet a trónra lépését követően minden új érmén, bankjegyen és bélyegen használni fognak majd. A királynő arcképét viselő érmék és bankjegyek továbbra is forgalomban maradnak, az új pénzekre és bélyegekre való átállás fokozatos folyamat lesz. Feltehetően sokan meg fogják őrizni a birtokukban levő érméket a királynő emlékére.


Milyenek lesznek az új érmék?

Az 1600-as évektől, II. Károly uralkodása óta a királyi hagyomány azt diktálja, hogy az uralkodókat az elődjével ellentétes irányú érméken ábrázolják. Ez azt jelenti, hogy amikor Károly király lesz, az ő portréja balra néz, ahogy a királynőé jobbra.

 

Zászlók

Károlynak királyként új személyes zászlóra lesz szüksége. 1960-ban a királynő személyes zászlót fogadott el – kék alapon egy arany rózsavirággal körülvett E betűt, királyi koronával –, amelyet minden épületen, hajón, autón vagy repülőgépen ki kellett tűzni, amelyben tartózkodott vagy utazott.

 

Címer

A Viktória királynő uralkodásának kezdetén, 1837-ben elfogadott királyi címer változatlan marad. De éppúgy, mint amikor II. Erzsébet uralkodóvá vált, valószínűleg Károly uralkodásának korai szakaszában is apró újításokat fognak végrehajtani rajta, a „nagyon enyhe stílusváltást” nehéz lesz észrevenni.

 

Himnusz

A brit himnusz hivatalos címe God Save the King (Isten óvja a királyt). Az elmúlt időszakban ez God Save the Queen, vagyis Isten óvja a királynőt volt. III. Károly trónra lépésével ez megváltozik, a himnusz szövege ez lesz:

God save our gracious King!
Long live our noble King!
God save the King!
Send him victorious,
Happy and glorious,
Long to reign over us,
God save the King!

(Forrás: Independent)

 


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS