Takácsné Ambrus Éva csuhévilága - könyvbemutató Székesfehérváron • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Takácsné Ambrus Éva csuhévilága – könyvbemutató Székesfehérváron

2022. október 11-én 18 órakor tartják Székesfehérváron a Takácsné Ambrus Éva csuhévilága című kötet bemutatóját. A neves népi iparművész a kötetben szóban és képben bemutatja csuhéfiguráinak készítését lépésről lépésre – úgy, ahogy az alkotó varázslatos tárlatvezetésein elhangzott.

Takácsné Ambrus Éva 1975-ben kezdte kézműves tevékenységét bőr, fa, csont, fém dísztárgyak, nyakékek és fülbevalók készítésével. 1985 óta foglalkozik csuhéfigurákkal, életképekkel, dísztárgyakkal autodidakta módon. Az életképek és figurák a falusi élet részleteit, szokásait jelenítik meg, valamint vallási tárgyú témákat ábrázolnak. 1999-ben nyerte el a Népi Iparművész címet, alkotásait a Népi Iparművészeti Tanács zsűrizte. 1989 óta több mint 70 kiállítása volt Magyarországon és külföldön, Japántól Új-Zélandig.

Díjai: Passau város nagydíja a Betlehemi Jászol kiállításon; Országos Betlehem Kiállításon kétszeri díj; Székesfehérvári Betlehem kiállítás kétszeri díj. Életképei korhűségének kritikai elbírálását dr. Lukács László néprajzkutatótól szokta kérni.

Munkásságának fő célja, hogy a mai kor számára megőrizhetővé és feleleveníthetővé váljanak az egykori magyar falusi élet ünnepei, hétköznapjai, szokásai és munkaeszközei autentikus anyagok felhasználásával készült életképek és figurák segítségével. (forrás: Fehervarikezmuvesek.hu)

A könyv megjelenése kapcsán az alkotóval életéről és munkásságáról, valamint Angster Máriával, a kötet létrehozásának szorgalmazójával Dr. Bakonyi István beszélget.

Az angol nyelvű rezümét is tartalmazó kötetet 1500 forintos kedvezményes áron megvásárolható a könyvbemutatón.

Helyszín: Szent István Hitoktatási Művelődési Ház, Székesfehérvár, Liszt Ferenc u. 1,


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS