október 2022 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2022. október

A Hamerli-dinasztia – 2.

A cikksorozat első részében említésre került Hamerli Izabella (1865-1942) és Hamerli József (1878-1957) neve. A vasas üzletág kezdete Izabella nevével fonódik össze. Első férje Matros János (1850-93) vaskereskedő volt, aki a Király utca 9. szám alatt működtette üzletét. Férje korai halálát követően Izabella megörökölte a vaskereskedést, amit második férjével, Auber Gyulával (1861-1907) vitt tovább. Izabella maga mellé vette öccsét, Józsefet, aki Auber halála után saját nevén vitte tovább az üzletet.

Térképes online keresővel segíti a szelektív hulladékgyűjtést a SPAR

A SPAR Magyarország már minden üzletében visszaveszi a papír, fém, műanyag és üveg csomagolási szelektív hulladékot és a vállalat egyre több áruházában alakít ki erre a célra speciális hulladékgyűjtőket is.

Őszi faültetési tanácsok

Az ősz nem csak az év legszebb, az ültetés legjobb időszaka is! Itt az ideje, hogy a kedvenc gyümölcstermő növényeinket a kertjeinkben tudjuk, hisz nincs nagyobb öröm, mint a fákon megnevelt és róluk begyűjtött termést a magunk sikerének is elkönyvelni.

Mindig csak várni kell?

A várakozás, mint cselekmény, a felfokozott idegállapot egy fajtája. Mert várni – a múló idő függvényében – rákényszeríti a cselekményben résztvevőt, egyfajta idegfeszültségi állapotban való részvételre. Ugyanis a várakozás cselekményének tényleges bekövetkezése, bizonyos fokig, bizonytalan. Ez a bizonytalan állapot lehet rövid időszak (perc, óra, egy-két nap), de lehet több hónap, sőt év is.

Társadalmi parabola

Új volt a lépcsőházban. Amikor először belépett a nyolcemeletes házba, már megütötte az orrát valami orrfacsaró bűz.
– Rothadt hordós savanyúkáposzta – állapította meg. A lánya rábólintott. Vajon meddig hatol ez felfele – kérdezte magától.

Országos hálózattá fejlődnek az Esély Piacok

Újabb, az elmúlt napokban már féltucat helyszínen szerveztek úgynevezett Esély Piacot az országban, ahol helyi civilek, önkormányzati képviselők és az Ujhelyi István által életre hívott Esély Közösség tagjai biztosítanak bizonyos élelmiszereket alacsony termelői áron a rászorulóknak

Tarot-ciklus V. – A Próféta

Emlékem Aquileiából

én pátriárka voltam
egy igen régi korban
alabástromtrónon ültem
üres templomhajóban

Tubi or not galamb

Döglött patkány hátáról aratott petrezselyem
Vak tyúk szeméből köszörült éleslátás
Halott lovak patájában rozsdásodó szögek
Tengerszem iszapjában
Élvetegen agonizáló angolnák

Miért jogos október 23. a köztársaság kikiáltása napjának?

1848.  március 15. fényes betűkkel íródott történelmünkbe, jelentőségét nem szükséges itt bizonyítani, mindannyian (legalábbis sokan) tudjuk. Hogy mi következett 1849-ben Világos után, azt is tudjuk, de ezért még nem kárhoztathatjuk azt a napot, ahogy azt szerzőtársam október 23.-ával tette. 1956. október 23-án egy egész nemzet kiáltotta a Rákosi-utód Gerőéknek: Elég volt!…

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 53.

Ismét a liberális hangvételű Pécsi Napló (1892-1944) híradásait szemlézem. Most az 1939. március 2.-i szám „Színház” rovatának, „A színházi iroda hírei:” című írását közlöm. „Bors István – csütörtökön délután. – Egyetlen éjszakára – operettbemutató – Medgyessy Juci felléptével csütörtök este.

Nem maradnak kultúra nélkül a pécsiek és az idelátogatók!

A pécsi kulturális intézmények túlnyomó többségét működtető Zsolnay Örökségkezelő NKft. novembertől olyan energiatakarékossági koncepció mentén fog működni, amely költséghatékony, ugyanakkor a látogatók továbbra is élvezhetik a kiállításokat és programokat.

1956 Pécsi Diákparlament – megemlékezés 2022-ben

Városunkban 1956. október 22.-én délután az egyetem Rákóczi úti épületének udvarán kezdődtek a forradalom eseményei. Ezeknek a történéseknek az egyik leghitelesebb tanúja, sőt cselekvő mozgatója, Péter Károly akkor III. éves orvostanhallgató volt.

Vége felé

Rajongok még, ha akad miért,
hiszek, amiben anyámnak
is hinni kellett volna, hogy
oly olcsón, és oly gyorsan
mégse verjen dobra,
eltaszítom hűtlenségét

Vivaldi

Jégvirág szívében
pattan meg az alkony,
lázító zenévé
szerveződnek hangok

Kis felelősségszünet

A korcsmáros beleájul a pultba
és jelentkezik,
hogy a számlát ő maga rendezi
a végső elszámoltatáskor.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS