Vlagyimir Kara-Murza kapta a Václav Havel Emberi Jogi Díjat • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Vlagyimir Kara-Murza kapta a Václav Havel Emberi Jogi Díjat

Az Európa Tanács hétfőn Vlagyimir Kara-Murza letartóztatott orosz ellenzéki politikusnak ítélte oda a Václav Havel Emberi Jogi Díjat, amiért bátran szembeszállt az orosz vezetőkkel. A díjat felesége vette át a strasbourgi szervezet parlamenti közgyűlésén.

A Václav Havel Díjra három esélyes volt idén: Kara-Murzán kívül a magyar Háttér Társaság és az Amnesty International Magyarország alkotta civil koalíció, amely fellépett a kormány homofób népszavazása ellen, valamint a Ukraine 5 AM Coalition nevű emberi jogi szervezet, amely a háborús bűnöket, illetve az emberiesség elleni bűnöket tárja fel és dokumentálja Ukrajnában.

A 41 éves Kara-Murza politikus, történész, újságíró, aki a 2015-ben Moszkva központjában lelőtt Borisz Nyemcov ellenzéki vezető közeli segítőjeként dolgozott. 2015-ben és 2017-ben is hirtelen rosszul lett és kómába esett, miután szerinte az orosz biztonsági szolgálatok megmérgezték.

 

A díjról

A Václav Havel-díjat a Václav Havel Könyvtárral és a Charta 77 Alapítvánnyal együttműködve az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlés ítéli oda évente az emberi jogok védelméhez rendkívüli mértékben hozzájáruló embereknek vagy civil szervezeteknek. 2017-ben a Magyar Helsinki Bizottság is a döntős szervezetek közé került.

A díjazottról döntő testületet az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének főtitkára és további hat független, az emberi jogok területén tekintélynek számító egyén alkotja, akik augusztusban választják ki a három döntőbe jutott jelöltet.

A Václav Havel-díj emlékérvével, az emberi jogok érvényesüléséért folytatott harchoz való rendkívüli hozzájárulást tanúsító diplomával valamint 60 ezer euró pénzjutalommal jár, a pénzdíjat az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, a Václav Havel Könyvtár, a Charta 77 Alapítvány és a Cseh Köztársaság Kormánya fedezi.

(Forrás: Euronews, Cseh Nagykövetség Budapest, Amnesty International)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS