Medvepásztor-újratöltve • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Medvepásztor-újratöltve

(A rajzszög esete a pénzzel)

Amikor a világhálón ráakadtam a „második medvepásztorra” egy kicsit bizalmatlanul fogadtam a hírt. Ismerve a filmsorozatok kissé elcsépelt, százszor elismételt kliséit attól féltem, ez lesz – hogy legyünk stílusosak – a medve második bőre. De ismerve a szerzőt arra gondoltam, megéri inkább először elolvasni, majd csak utána véleményt mondani róla.
A posta csomagszolgálata hozta is a Medvepásztor. Új ösvényeken című kötetet.

A szerző a Köszöntés-előszóban és azt a követő pár rövid írásban az első kötetre kapott megjegyzésekre próbál válaszolni, azokat bővebben, kicsomagolva tárni az olvasó elé.
De már itt is tetten érhető a hit, a benne rejlő megfoghatatlan misztikum, amit talán legrövidebben úgy lehetne összegezni: nincsenek véletlenek. Valaki, valahol útjainkat kijelöli, irányítja. Egyszer fenn, máskor lenn, de mintha ezt már megélte volna a szerző eddigi életében. Most már kissé nagyobb élettapasztalattal felfegyverkezve, újabb kihívások elé lett állítva.
Jött a pandémia és a háború, elmaradtak a „medvelesők”. Új ösvényeket kellett keresni.
Ekkor talál rá Csinódra, egy gyimesi csángó falura. Ez hozza számára a megnyugvást, az igazi természethez való visszatérést. De az ördög, az mindig ott ólálkodik a közelben, ha nem másképp, pénz formájában. Számomra az erről szóló kis írás a legkedvesebb. Talán ebből olvasható ki legjobban a ma emberének a gyengesége, a kiszolgáltatottsága, az esendősége.

A medvepásztor nem hazudtolja meg magát, ebben a könyvben is a medvékkel tart, „a medvék jogait” képviseli. De belecsempész egy kis romlatlan életérzést is, ami lassan már sajnos Erdélyben is kihalófélben van.
Érdemes ezt az élettapasztalatot megszívlelnünk, magunkévá tennünk, és ha van rá lehetőségünk ott, helyben átélnünk. Ehhez nyújt segítséget, útmutatót ez a kis kötet.

A csíkszeredai Alutus kiadó által kiadott könyvet kereskedelemben nem forgalmazzák, azt csak a szerzőtől lehet megrendelni. Ja, és a könyvjelző egyben egy korlátlan ideig felhasználható medveleshez való anyagi hozzájárulásként is hasznosítható.

A könnyebb elérhetőség érdekében: medvepasztor.medveles.hu


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS