Elkészült a dégi Festetics-kastély és parkjának teljes felújítása • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Elkészült a dégi Festetics-kastély és parkjának teljes felújítása

Megnyitotta kapuit a Pollack Mihály által tervezett, mostanra teljes egészében – parkjával együtt – kívül és belül megújult Festetics-kastély a Fejér megyei Dégen – tájékoztatta a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. szerdán az MTI-t. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében hazai és uniós forrásokból összesen 3,361 milliárd forintot fordítottak a beruházásra.

 

A kastély

 

A rezidencia építtetője Festetics Antal, tervezője Pollack Mihály volt. A 2018-tól 2022-ig tartó renoválása során a klasszicista épület látványos változásokon esett át. Új tetőt kapott, megújult a homlokzata, a közműrendszert korszerűsítették, és a főszárny termeit a parkettától a stukkókig teljes egészében felújították. Az épületben új kiállítótereket, múzeum-shopot és kávézót alakítottak ki. A restaurátorok kutatómunkája alapján a kastély visszakapta eredeti, törtfehér színét, amilyennek az építtető és a tervező megálmodta kétszáz évvel ezelőtt.

A kastély földszinti tárlatán a Festetics család mindennapi életét, érdeklődési körét és történelmi szerepvállalását ismerhetik meg a látogatók. A botanikai szalonban ízelítő látható a korabeli természettudományos ismeretekből, bepillantás nyerhető Kossuth Lajos eredeti herbáriumszekrényének fiókjaiba, egy interaktív, négy évszakos terepasztal segítségével pedig megismerhető a kert története.

A könyvtárszobában építészeti stílusbemutató, a díszteremben grófi életkép látható, de a 20. század eleji háló- és fürdőszoba, grófnői empire szalon, „kertszoba”, valamint korhű dolgozószoba is várja a látogatókat az épületben, ahol külön fejezet foglalkozik a kastély 1945 utáni sorsával és az abban létrehozott gyermekotthon történetével.

 

A Hollandi-ház

 

Kiemelt szerepet kap az emeleti kiállításon a szabadkőművesség, hiszen a kastély több szálon köthető hozzá: az építtető, Festetics Antal a rend tagja volt, az alagsor titkos levéltár emlékét őrzi, az angolpark pedig az általuk használt szimbolika ékes példája. A dégi kastélyban, amely a mozgalom hazai központjaként működhetett, a látogatók interaktív és történelmileg hiteles módon ismerkedhetnek meg a szertartásokkal, eszközökkel, vagy akár bele is lapozhatnak a rend szótárába.

A megújult műemléképület és az angolpark nemcsak a kikapcsolódásra vágyókat, de a különleges rendezvényhelyszínt keresőket is várja. A komplexum kizárólag helyszíni, illetve előzetes regisztráció alapján induló, vezetett csoportokban látogatható.

(Forrás: MTI, fotók: Kovács Zoltán)


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS