Átadták a megújult pécsi Lyceum templomot • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Átadták a megújult pécsi Lyceum templomot

Ünnepi szentmise keretében adták át a csaknem két évvel ezelőtti horvátországi földrengés következtében megrongálódott, jelentős részben kormányzati támogatásból megújított pécsi Lyceum templomot péntek este.

A templom belseje
Kép forrása: www.palosepiteszet.hu

A Pécs forgalmas sétálóutcájában álló, 1741 és 1756 között a pálosok által barokk stílusban emelt templom 2020. december 29-én, a Horvátországban pusztító földrengés következtében rongálódott meg. A falakon repedések, a festett felületeken és a freskókon sérülések keletkeztek, vakolat- és törmelékdarabok hullottak le, nagyobb vakolatrészek váltak el a falazattól, továbbá a homlokzat is megsérült.

A balesetveszély és a felújítás miatt csaknem két évig zárva tartó, a pálosok tulajdonában és lelkipásztori ellátásában álló templomot mintegy százmillió forintból, javarészt kormányzati források, adományok és a biztosítási kártérítés segítségével újították fel.

A munkálatok során kijavították a falazat sérüléseit, elvégezték a templombelső díszítőfestését, restaurálták a Gebauer Ernő festőművész által készített freskókat, kicserélték a nyílászárók egy részét, továbbá számos kisebb felújítást végeztek el az épületben.

Az esztergomi kanonokból lett pilisi remete, Boldog Özséb által a 13. század közepén alapított, 1308-ban pápai jogúvá nyilvánított pálos rend az egyetlen magyar alapítású és máig létező férfi szerzetesrend. A napjainkban lengyelországi központtal működő rend magyarországi tartományának székhelye Pécsen van, emellett Budapesten, Márianosztrán, Pálosszentkúton és Hargitafürdőn működtetnek rendházat.

A magyar kormány 2019-ben indította el az alapító halálának 750. évfordulója kapcsán a Boldog Özséb-programot, annak keretében jelentős támogatást biztosított a rend infrastrukturális fejlesztéseihez, kulturális tevékenységéhez.

(Forrás: MTI)


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS