Százmillió forint felett kelt el Keserü Ilona és Kondor Béla egy-egy képe a Kieselbach első kortárs árverésén • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Százmillió forint felett kelt el Keserü Ilona és Kondor Béla egy-egy képe a Kieselbach első kortárs árverésén

Rekordáron kelt el pénteken Keserü Ilona pécsi festőművész, a neoavantgárd világhírű képviselője Sírkövek 2. című, 1967-es képe a Kieselbach Galéria első háború utáni és kortárs árverésén péntek este. Soha nem indult még ilyen magas kikiáltási árról Magyarországon ma is élő magyar kortárs művész alkotása: a licit 48 millió forintnál kezdődött, és 110 milliónál ütötték le a művet. A most rekordot döntő alkotás a festőművész legjellegzetesebb motívuma, a balatonudvari szív alakú sírkövek egyik legelső feldolgozása.

Kieselbach Tamás szerint Keserü nagy, vörös-rózsaszín-narancs festménye léptékében és nyelvezetében is különleges kvalitású kulcsmű. A kép először jelent meg a műtárgypiacon, felbukkanása kivételes szenzáció – hangsúlyozta. Keserü egy másik képe, az 1976-os Jelek (Lebegő formák) című festmény 8,5 millió forintról indulva kelt el 20 millióért.

Kondor Béla Műtücsök felbocsátása című képe 120 millió forintos leütésével megnégyszerezte a festő korábbi életműrekordját. A kép 75 millió forintról indulva kúszott fel a rekordösszegig – közölték. A tájékoztató idézi Kieselbach Tamás galériavezetőt, aki azt mondta, Kondor ezen műve kivételes ritkaság: „egy arany fényű ikon, csak a Darázskirályhoz mérhető, gyűjtőknek való főműve a kondori életműnek. Két évtizeddel ezelőtti felbukkanásakor is szenzációnak számított, ahogy ma is” – mutatott rá. A különleges ikon igazolta az előzetes várakozásokat, beleértve az online licitálók közötti párharcokat – közölte.

 

Keserü Ilona Sírkövek 2. című festménye a Kieselbach Galéria első kortárs aukcióján a Budapest Marriott Hotelben 2022. november 11-én. MTI/Mohai Balázs

 

A galéria tájékoztatása szerint hazai életműrekordot döntött Kassák Lajos Egyesült Államokból hazakerült, 1958-as absztrakt alkotása, a Kompozíció #7, amely 42 millió forintról jutott 55 millióig. A festmény a legendás galériás, Denise René 1960-as kiállításáról került egy amerikai gyűjtőhöz, Singerhez Ohióba.

Életműrekordot döntött még Veszelszky Béla pointillista absztrakt főműve, a Tájkép (1959-60 körül), amely 24 millióról indulva érte el a 34 millió forintos csúcsot, míg Korga György Terelés című pop-art festménye 7 millióról indulva kelt el 16 millióért, így túlszárnyalta a festő eddigi hazai aukciós rekordját.

Hortobágyi Endre 1995-ös Organikus kompozíciója szintén 24 millióról kúszott fel 30 millióig.

Népszerű volt még a tételek között Bak Imre Carpaccio című festménye, amelyet 19 millió forintért vásároltak meg; nem sokkal mögötte ütötték le az árát, 18 millióért, Fajó János Ölelkező formák című művének. Ugyanennyiért kelt el Tandori Dezső költő gyűjteményéből Korniss Dezső 1953-as Orvvadász című festménye, amely ezzel az összeggel szintén életműrekordot döntött.

Élénk licitemelkedés mellett talált gazdára Siskov Ludmil magyar-bolgár festőművész Asztronauták című festménye, amely 7 millió forintos kikiáltás árról indulva kelt el 17 millióért, El Kazovszkij A Kazovszkij ikonosztáz című képe 10 millió forintról jutott 16 millióig. Maurer Dóra Laza fonat című 1986-os festménye 420 ezer forintról kúszott fel 2 millióra.

(Forrás: MTI)


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS