Fényfestés, rénszarvasszán és ünnepi koncertek a pécsi Adventen • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Fényfestés, rénszarvasszán és ünnepi koncertek a pécsi Adventen

Pécsett a Dzsámi látványos fényfestése koronázza meg a XI. Adventi Kézműves és Mesevásárt november 25. – december 24. között. A meghitt koncertek, mesék, programok mellett vadonatúj 3D-s karácsonyi fotóelemek és az adventi vásár több mint félszáz kitelepülője gondoskodik az ünnepi hangulatról.

Boggie

November 25-én 17 órakor nyílik meg a Széchenyi téren a XI. pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár a Csurgó zenekar karácsonyi koncertjével. A ragyogó adventi kapun besétálva ünnepi ízek és illatok ragadják magával a látogatót, köszönhetően a 16 gasztronómiai és 31 kézműves kitelepülőnek.

Programokból sem lesz hiány, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. főszervezésében minden pénteken, szombaton és vasárnap karácsonyváró koncertek segítenek az ünnepre hangolódásban. Fellép többek között a Szűcs Gabi Quartet, a Szőke Niki Quartet, Tamás Éva és barátai, Csemer Boglárka (Boggie), a Four Fathers és a Fool Moon acapella együttes.

A Mesekuckóban pécsi színészek – Bogárdi Aliz, Matta Lóri, Stenczer Béla, Köles Ferenc, Herczeg Adrienn, Czéh Dániel, valamint a pécsi meseíró, Czirják Erika – olvassa fel kedvenc adventi meséit minden hétvégén. Szombatonként a Pécsi Nemzeti Színház erkélykoncertjeit élvezheti a közönség, december 2-án pedig a Művészetek és Irodalom Házában feltárul az adventi verskalendárium. December 6-án a Mikulás tesz látogatást az adventi vásárban, míg december 18-án bárki csatlakozhat az Adventi felvonuláshoz. A Mária és József szálláskeresését megelevenítő menet 15.30-kor indul a Magtártól a Széchenyi térig.

Szombatonként az ökumené jegyében más-más felekezet képviselőjével zajlik a központi adventi koszorú gyertyagyújtása a Széchenyi téren.

Fényfestés

Hétfőtől csütörtökig a Rotary Club Pécs szervezésében diákokból álló művészeti csoportok produkciója színesíti a vásárt.

A Dzsámi animált, ünnepi fényfestéséről idén is a LaLuz Visual Studio gondoskodik, míg hétvégente az Adventi Épületfestő Gyerekrajz Pályázat legszebb alkotásai láthatók a homlokzaton.

Újdonság a Kossuth térre érkező 4 db, hatalmas, 3 dimenziós ünnepi fotóelem. A szelfi mackó garantáltan a gyerekek kedvence lesz, a rénszarvasszánba pedig a felnőttek is nyugodtan beülhetnek, hogy egy kicsit elrepüljenek a varázslat birodalmába. Emellett egy léghajó és egy óriási ajándékdoboz várja a fotózkodni vágyókat a Biokom NKft. jóvoltából.

A Pécsi Püspökség a hagyományokhoz híven 2022-ben is minden korosztályt megszólító adventi programokkal várja az érdeklődőket, hogy méltó módon várakozzunk és készüljünk a Megváltó Jézus születésének ünnepére. A vasárnapok kivételével minden nap hajnali 6.00 órakor roráté szentmisét celebrálnak a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban. Az adventi hétvégéken templomi idegenvezetési alkalmak, hangversenyek, tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások, valamint kerámia festöde várják az érdeklődőket. December 17-én, advent IV. vasárnapján Felföldi László pécsi megyéspüspök gyújtja meg Pécs város adventi koszorúján a szeretetet szimbolizáló negyedik gyertyát. (További részletek: pecsiegyhazmegye.hu)

Idén először a Pécsi Közterület-felügyelet is bekapcsolódik az adventi vásárral kapcsolatos munkálatokba, a szervezet a biztonságra fog ügyelni.

Forgatag a téren

Az adventi vásár nyitvatartása:

Borászatok:
hétfő – csütörtök: 14.00–22.00
péntek – vasárnap: 14.00–23.00

Gasztronómia:
hétfő – csütörtök: 12.00–22.00
péntek – vasárnap: 12.00–23.00

Kézműves vásár:
hétfő – csütörtök: 10.00–18.00
péntek – vasárnap: 10.00–20.00

Részletek: www.adventpecs.hu


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS