Leggazdagabb magyarok • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Leggazdagabb magyarok

Csányi Sándor és Szarvas István

1. Csányi Sándor
Becsült vagyon: 541,6 milliárd forint

Az elmúlt években egyre csökkent az olló Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor vagyona között, idén – 2017 után először – újra az OTP-vezér került az élre. Becslésünk alapján több mint 70 milliárddal növelte vagyonát az elmúlt egy évben, ezzel a Forbes milliárdoslistájának történetében ő az első, aki átlépte az 500 milliárdos határt.

A növekedés motorja a Bonafarm csoport volt, ami számításaink szerint 20 százalékkal növelte értékét egy év alatt.

 

2. Felcsuti Zsolt
Becsült vagyon: 468,6 milliárd forint

Felcsuti Zsolt

Szeptemberi családi listánkon négy év után újra Felcsuti Zsolt cégcsoportja lett az első, az MPF Holding növekedése meglátszik a milliárdos becsült vagyonán is. Ez az első év, hogy a második helyen végez a hazai milliárdoslistán, de nem ez az egyetlen fordulat a milliárdos és a Forbes-listák életében, idén ő is debütál mint dollármilliárdos, miután az amerikai Forbes szerkesztősége elfogadta a vagyonbecslésünket. Ezzel Mészáros és Csányi mellett ő a harmadik, aki a globális gazdaglistán Magyarország neve alatt szerepel.

 

3. Mészáros Lőrinc és családja
Becsült vagyon: 436,5 milliárd forint

Vajon hova tűnt Mészáros Lőrinc vagyona?, teheti fel a kérdést az olvasó, ha nyomon követte a gazdaglista élvonalának alakulását az elmúlt években. Orbán Viktor földije a 2019. januári lapszámban összeállított listán tört az élre, 381,3 milliárd forintos becsült vagyonnal. Úgy előzte meg Csányi Sándort, hogy öt évvel korábban még csak nem is szerepelt a neve a leggazdagabbak között, de még egy évvel előtte is csak a nyolcadik volt.

A Mészáros-vagyon növekedése azóta lelassult, a legutóbbi időszakban pedig már stagnált, az elmúlt két évben 480-490 milliárd környékére becsültük. Egy évvel ezelőtti listánkon Csányi már mindössze húszmilliárddal volt lemaradva, mostanra Mészárossal ellentétben ő tovább tudta növelni vagyonát – így történhetett meg, hogy a bankvezér visszavette a vezetést.

A vagyonának csökkenésében jelentős szerepe van annak, hogy Mészárosnak igencsak nagy a tőzsdei kitettsége, tavalyi vagyonának mintegy negyedét ez tette ki. Az Opus-papírok ára lapzártánk idején 42,2 százalékos esésben volt 2022. január 1-jéhez képest, ami nyomot hagyott a felcsúti milliárdos javain is. Tőzsdei vagyona a részvényárfolyam aktuális állapotától függően durván 50–55 milliárddal ér kevesebbet, mint tavaly ilyenkor.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS