december 2022 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2022. december

Elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa

Kilencvenöt éves korában elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje – jelentette be a Vatikán. Matteo Bruni vatikáni szóvivő elmondta: „Fájdalommal jelentem be, hogy XVI. Benedek nyugalmazott pápa ma 9 óra 34 perckor a vatikáni Mater Ecclesia (Egyház Anyja) kolostorban elhunyt. A lehető leghamarabb további tájékoztatást adunk”.

A kisegér szilvesztere

Kifogyott a
pezsgős üveg,
ott maradt az
üres üreg.
Úgy gondolta
a kisegér,

H₂O

Egy vödörnyi szerelem
Ez volt az életem
Tán néha egy lavorral, kádnyi
Örömmel is kokettáltam léhán
De kilyukadtak vágyaim
Lassan elfolynak álmaim

Meghalt Móricz-Sabján Simon fotóriporter

Negyvenkét éves korában meghalt Móricz-Sabján Simon fotóriporter – tudatta felesége, Darnay Katalin az MTI-vel csütörtökön. A Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjjal is elismert fotóriporter szerdán, baleset következtében hunyt el. Móricz-Sabján Simon 1980-ban született Kiskunhalason. Fotóriporterként, dokumentarista fotográfusként dolgozott. 2003-tól a lap bezárásáig a Népszabadság munkatársa volt, majd 2016 végétől a Manager Magazinnál és a Világgazdaságnál is dolgozott.

Elhunyt Pelé

Nyolcvankét esztendős korában elhunyt Pelé, háromszoros világbajnok brazil labdarúgó, a sportág és a sportvilág legendás alakja. Pelé a Santosban mutatkozott be a felnőtteknél, majd vált világklasszis játékossá, a csapatot közel húsz évig, 1956 és 1974 között erősítette. Pályafutását a New York Cosmosban zárta le, amelyben 1975 és 1977 között három idényben is szerepelt.

A Hófehérke-dosszié

Mélyen tisztelt Bányatanácsos Úr, Nagyrabecsült Kolléga! Bár az évtizedek pora alaposan belepte emlékezetem zegzugos polcait, máig nem feledhetem ama kínosan fonák esetet, amely bányászkolóniánk szorgos mindennapjait oly sajnálatos módon feldúlta.

2023 első napjától szabadon felhasználhatóvá válnak Molnár Ferenc művei

Szabadon felhasználhatóvá válnak Molnár Ferenc, Kempelen Béla, Szász Gyula, Paul Éluard, Knut Hamsun, Mariano Azuela, Waldemar Bonsels írásai, Kende Géza festményei, Szerémi Gusztáv zeneművei, valamint Borsos József és Vidor Emil önálló építészeti tervei is 2023. január 1-jétől Magyarországon.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 58.

Tovább folytatván az 1899-es év színházi eseményeinek, híreinek közlését, ismét a Pécsi Naplóhoz fordulok, mégpedig a január 18.-i számban közölt „Színház és Művészet” rovat „A pozsonyi színház históriája és Somogyi Károly színigazgató” című írásához, amely január 17.-i keltezésű volt.

Amikor lehullottak

Idén ősszel is búcsúztak a falevelek,
és végig néztem a meleg avaron,
nyugodtabb volt a környék, mint
nyáron, vagy készülő tavaszon.
Volt benne valami megfoghatatlan.

Leggazdagabb magyarok

Az elmúlt években egyre csökkent az olló Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor vagyona között, idén – 2017 után először – újra az OTP-vezér került az élre. Becslésünk alapján több mint 70 milliárddal növelte vagyonát az elmúlt egy évben, ezzel a Forbes milliárdoslistájának történetében ő az első, aki átlépte az 500 milliárdos határt.

Matolcsy György: Az idő mintázatai

A kötet azoknak a rendhagyó üzeneteknek a lenyomata, amelyek javarészt nyugati liberális véleményformáló személyiségek és egy közép-európai gondolkodó között zajlottak. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke 2019 őszén írta meg a „100 Words” néven futó gondolatébresztő sorozatának első darabját, amelyet azután 2022 májusáig még további 252 követett.

Introvertált

Duruzsolt a levegő szemhéjamon,
cikázó szúrós pontok: darazsak.
Méz-sűrű üvegcsengőn a mellkas,
tar koponya szolgál a kaptárnak.

Történelemről, négy megállónyi csendben

Kardiológiára járok újra, rendetlenkedik a szívem. Jó orvosom soron kívül is fogad, törődik velem. Megnyugtató a tudat, a mai egészségügy magára hagyott, kizsigerelt valóságában, hogy szakmailag és emberileg mennyire jó szakemberek vigyáznak rám.

Álomnapló (részletek) – 55.

Halk nyávogást hallok a nagyszobából, benyitok, hát az ágyon három öklömnyi cica járkál. Még ilyet sem láttam életemben, két cica szőre rózsaszín és fekete csíkos, a csíkokat fekete pöttyök választják el egymástól, igencsak mókásak, ahogy hátukat felgörbítve járkálnak a heverő karfáján. A harmadik cica vörös, talán mérges is, mert vicsorít mint egy oroszlánkölyök.

Miben szeretnénk élni?

Nincs olyan ember a világon, aki ne szeretne jólétben élni. Úgy, hogy ne legyenek napi gondjai, az élet lapjai simán peregjenek. Napjainkban tapasztaljuk, hogy a világ nagy mozgásba lendült. Emberek százai keltek útra Afrikából, Mexikóból, Közel-Keletről, hogy egy jobb élet reményében lélekvesztő csónakokon átkeljenek a tengeren, vagy végig gyalogolják fél Európát, hogy ahová majd eljutnak, ott jobb lesz.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS