Hullámverés • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Hullámverés

 

Állunk a parton. Kiszolgáltatva a reménytelen tehetetlenségnek. Szaladgálunk minden helyre, amit csak el tudunk képzelni. Sikertelenül. A kaszinó nincs zárva, de kiröhögtek és igyekeztek minél hamarabb az ajtón kívülre tessékelni, ha már nem akarunk egyebet: ez nem az ő dolguk.

–  De telefon csak van? Hívjon valakit! A vízi mentőket. Gúnyos mosoly.

– Mentőt!

– Ugyan minek?  Ők nem úsznak.

– A rendőrséget.

– Nincs rendbontás. Nem hívhatom. Úgyse tudnának mit tenni.

– Én felhívom…

– Jó ötlet. De innen nem!

Már mérgesen taszigálnak kifele ölemben a kislányommal.

A virágárusnak ugyan semmi köze hozzá, bár sajnálja azt az embert.

Megyünk egy másik üzletbe. Előadjuk a tényállást. Kitódulnak az ajtó elé az elárusítók, mert vevő úgysincs. Sajnálkoznak. Nézik. Nézzük. Igaz.  Messze a Fekete-tengerben a part felé úszik valaki. Csak a feje látszik ki, ahogy hullámokat ver a víz. Jól úszik. Mégis kétségbeesett küzdelem ez a tengerrel. Valahányszor odáig ér, ahol a partról visszairamló hullám összeütközik a tengerről kifelé igyekvővel, azt már nem tudja leküzdeni, elhagyja az ereje, és a víz visszaviszi a nyílt tengerre. Egyet pihen a víz tetején, majd megint nekilódul.

– Ma is megfulladt valaki – áll majd az újságban.

– Tegyünk valamit! Hívjuk fel valahogy a vízimentőket! Önök itt dolgoznak, nem tudnak egy telefonszámot?

– Neem.

– Nem is ismernek valakit közülük?

– Neem. Senkit. Ők nem állandó alkalmazottak. Jönnek pár hétre, s mennek. De ők maguk is idénymunkások. Nem ismerősök itt.

– A központjukat?

– Ott nincs senki most. Be van zárva. Értse meg! Nem tehetünk semmit. Nem kellett volna ilyenkor kimennie a tengerre, amikor nincs ott vízimentő.

– Hogyhogy nincs ott mindig valaki?

– Délután ötig vannak. Addig, amíg a csónakjuk is kinn van a parton. Azután ne számítsanak önök sem senkire.

– Miért nem írják ezt ki minden szállodában?!

– Az ő dolguk. Mi itt dolgozunk.

Gondolatban biztatom az úszót, nem bírok elszakadni a korláttól. Az egyik alkalmazott, aki azt mondta, mégis felhívott valakit, és intézkednek, odajön és este 8 felé vallomást tesz. Senkit sem hívott fel, csak azt mondta, hogy megnyugodjam. Nincs kit felhívni.

Utolsó pillantást vetek a hullámverte szerencsétlenre, aki most valószínűleg hanyatt fekve pihen, s tovavonszolom a bensőmben háborúzó, méltatlankodással vegyes tehetetlenségemet.

 

KONSTANCA – múlt század második fele

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS