Veronica Squinzi: A Mapei cég sikerének alapja a nemzetköziesedés • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Veronica Squinzi: A Mapei cég sikerének alapja a nemzetköziesedés

Az olasz MAPEI vezérigazgatója a világ egyik vezető építőipari termékgyártója eredményeiről számolt be Budapesten a Zene Házában mintegy félszáz újságíró előtt. Szó esett a világcég 35 leányvállalata közül a magyarról, amely a Mapei Kft. nevet viseli, a cég igazgatója, Markovich Béla beszélt, majd ismertetést kaptunk egy szakemberhiánnyal kapcsolatos kutatásról.

Veronica Squinzi és Markovich Béla

Veronica Squinzi vezérigazgató elmondta, hogy az 1937-ben Milánóban alapított Mapei ma a világ egyik vezető építőipari vegyipari termékgyártója, és világszerte hozzájárult a legfontosabb építészeti és infrastrukturális munkák megépítéséhez. Az 57 országban működő 100 leányvállalattal és 35 különböző nemzet 86 gyártóüzemével a csoport több mint 11000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte. 2021-ben a Mapei konszolidált forgalma 3,3 milliárd euró volt. A cég sikerének alapja a specializáció, a nemzetköziesedés, a kutatás-fejlesztés és a fenntarthatóság.

Markovich Béla a Mapei KFt igazgatója elmondta, hogy a Mapei Kft. az építőipari segédanyaggyártás, és forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője Magyarországon. 1991. szeptember 1-jén jött létre az osztrák Mapei GmbH, alapításában, a Mapei S.p.A leányállataként. A vállalat jelenleg 241 főt foglalkoztat, forgalma 2022-ban 33,5 milliárd forint volt. évente több mint 118 tonna terméket állít elő Sóskúton lévő 15 ezer négyzetméter területű gyárában.

A Mapei Kft. elkötelezett az építőipar kultúrájának fejlesztéséért. 2015-ben megalapította a mesterek Mestere díjat, melynek célja elismerni a kiemelkedő színvonalú építőipari szakmunkát, majd 2016-ban a magyar Építőipari Szakember közösségét, hogy fejlődési lehetőséget és támogatást biztosítson a szakembereknek.

Ma átlagosan 58 napot kell várni szakemberre Magyarországon. Egy éve még 138 nap volt a várakozási idő. Ha tovább csökken a kereslet, félő, hogy újra felerősödik a szakemberek kivándorlása. Pedig a munkadíjak már európai szinten vannak, négyzetméterenként 8636 forintot kérnek el átlagosan a szakemberek, és kétharmaduk további áremelést tervez idén – derült ki a Mapei Kft. friss kutatásából, amit Markovich Béla ismertetett.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS