Változó koronák • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Változó koronák

Szent Edward koronája

Amint arról korábban hírt adtunk, 2023. május 6-án koronázták meg III. Károly brit uralkodót és feleségét, Kamilla királynét. A ceremónia során három korona kapott szerepet, ezeket mutatjuk be cikkünkben röviden.

 

Szent Edward koronája

Szent Edward koronája az Egyesült Királyság koronaékszereinek legfontosabb darabja. Hitvalló Szent Edwardról nevezték el, a 13. század óta hagyományosan angol és brit uralkodók koronázására használták. Az eredeti korona egy szent ereklye volt, amelyet Edward temetkezési helyén, a Westminster Abbey-ben őriztek, egészen 1649-ig, amikor az angol polgárháború során a koronázási ékszereket részben eladták, illetve beolvasztották.

A jelenlegi Szent Edward koronája II. Károlynak készült 1661-ben. Anyaga tömör arany, 30 centiméter magas, tömege 2,23 kilogramm, és 444 értékes drágakő díszíti. A koronát kizárólag a koronázási ceremónia során használják.

 

A Birodalmi Állami Korona

A Birodalmi Állami Korona

A Birodalmi Állami Korona az Egyesült Királyság egyik koronaékszere, a brit uralkodó szuverenitását szimbolizálja. Különféle formákban a 15. század óta létezik. A jelenlegi változat 1937-ben készült, és a frissen megkoronázott uralkodó viseli a koronázási szertartás végén, amikor elhagyja a Westminster apátságot, valamint évente, a parlamenti ülésszak megnyitásakor.

A koronát 2901 drágakő díszíti, köztük elöl középen a Cullinan II gyémánt, a felső kereszten a Szent Edward zafír, hátul a Stuart zafír és elöl a kereszt közepén a Fekete Herceg rubinja (ami valójában spinell).

 

Mária királyné koronája

A  2200 gyémánttal díszített koronát III. Károly király dédnagymamája, Teck Mária vásárolta „saját zsebből” a Garrard & Co.-tól 1911-ben, férje, V. György király koronázásának alkalmából. Hagyományt kívánt elindítani azzal, hogy a remekmű a jövőben a mindenkori királyi hitves koronája lesz.

Mária királyné koronája (korábbi változat)

Eredetileg ezt a koronát díszítette a legendás, kalandos sorsú Koh-i-Noor, valamint a Cullinan III és a Cullinan IV gyémánt. 1914-ben a korona felső részének íveit levehetővé tették, így nyitott koronaként is hordható lett. Mária így viselte, miután férje, V. György 1936-ban meghalt. Szintén 1914-ben a gyémántokat eltávolították róla és csiszolt kvarckristályokkal helyettesítették azokat. A Cullinan III és IV-et ezután brossként használták. 1937-ben – VI. György koronázásának évében – a Koh-i-Noor Erzsébet anyakirályné (II. Erzsébet édesanyja) akkor készült új koronájára került, Mária királyné koronájának alsó részére pedig felhelyezték a Cullinan V gyémántot.

II. Erzsébet halála után felmerült, hogy a 2023-as ceremónián Kamilla királyné fejére Erzsébet anyakirályné koronája kerülhet, azonban az indiai kormány aggályait fejezte ki a Koh-i-Noor gyémánt miatt, ugyanis a kő India számára a brit gyarmati múlt fájdalmas emlékeit hozta volna felszínre. Ezért hozták azt a döntést, hogy Mária királyné koronáját fogja viselni Kamilla. A koronán néhány módosítást is elvégeztek: a nyolc ívből négyet eltávolítottak, valamint visszahelyezték rá az eredeti gyémántokat, így a Cullinan III és IV-et is, tisztelegve a néhai II. Erzsébet előtt, aki ezeket a gyémántokat brossként szívesen viselte ruháján.


(A képek forrása: Wikipédia)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS