Elhunyt Máthé Erzsi • Hetedhéthatár

Színház

Elhunyt Máthé Erzsi

95 éves korában elhunyt Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Máthé Erzsébet 1927. május 16-án született Budafokon Mertz Antal és Heckmann Anna gyermekeként.

Máthé Erzsi
(A kép forrása: Nemzeti Filmintézet)

Jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de nem vették fel. 1945–1948 között az Országos Színészegyesület színiiskolájának volt a hallgatója, ahol olyanok voltak a mesterei mint Rátkai Márton, Ascher Oszkár, Lázár Mária, Várkonyi Zoltán és Gobbi Hilda.

1948–49-ben a Vígszínház tagja volt. 1949–1952 között a Pécsi Nemzeti Színház színésze volt. 1952–1983 között a budapesti Nemzeti Színháznak volt tagja. 1983-tól a Katona József Színházban játszott, a teátrum alapító tagja volt. 2012-ben lépett utoljára színpadra. 2003-ban díjat alapított, amelyet az évadzáró társulati ülésen adnak át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó társulati tagnak.

Rendkívül sokoldalú művész volt, zengő, tiszta hangjával gyönyörűen beszélte a magyar nyelvet. Alkati adottságai miatt – királynői tartás, zengő, mély orgánum – pályája kezdetétől fogva sok klasszikus hősnő, és kemény, nagyszájú, olykor brutális nőalak szerepének megformálását bízták rá. Fenséges volt mint Klütaimnésztra (Aiszkhülosz: Oreszteia), Margit királynő (Shakespeare: III. Richárd), Xiména (Corneille: Cid), Martirió (Lorca: Bernarda Alba háza), Gertrudis (Katona: Bánk bán), Rhédey Eszter (Móricz: Úri muri), Goneril (Shakespeare: Lear király). Kiváló humora volt, karikírozó képessége vígjátékokban kitűnően érvényesült: Kamilla (Szigligeti: Liliomfi), Kukuskina (Osztrovszkij: Jövedelmező állás). Máthé Erzsi több filmben és tévéjátékban szerepelt.

2002. augusztus 26-án hozta létre a Máthé Erzsi Alapítvány a Koraszülöttekért, melynek célja a kora- és újszülöttek intézményen belüli és otthoni ellátásának támogatása. 2006-ban még egy alapítványt alapított, melynek célja a Pécsi Nemzeti Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, valamint a határon túli magyar nyelvű színházak tagjainak, továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak segítése.

A színészettől 84 éves korában vonult vissza. Elmondása szerint a színház volt a családja, amelyhez a végsőkig ragaszkodott. Budapesten, zugligeti otthonában élt.

8 nappal a 96. születésnapja előtt 2023. május 8-án este hunyt el.

(Forrás: Wikipédia, Cultura.hu)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS