Klasszikus és kortárs szerzők művei, világhírű szólisták és karmesterek a Pannon Filharmonikusok új évadában • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Klasszikus és kortárs szerzők művei, világhírű szólisták és karmesterek a Pannon Filharmonikusok új évadában

Számos új karmester mutatkozik be és több világhírű szólista is közreműködik a Pannon Filharmonikusok Zenekar (PFZ) klasszikus és kortárs szerzők műveit is tolmácsoló koncertjein a 2023/2024-es évadban. Az évad bizonyos koncertjein Charles Olivieri-Munroe, Török Levente, Boon Hua Lien, Héja Domonkos, Kesselyák Gergely, Leo McFall, Gabriel Bebeselea, Gérard Korsten, Nicolo Umberto Foron, Káli Gábor, Keller András is vezényli majd a zenekart a vezető dirigens, Bogányi Tibor, valamint Varga Gilbert mellett.

A három pécsi bérletsorozat közül a csütörtök esti pécsi fellépéseket csokorba gyűjtő Kodály-bérlet keretében több mint 25 különböző művet hallgathat meg a publikum a koncerteken, Beethoven, Ravel, Brahms, Mendelssohn, Paganini, Verdi, Richard Strauss, Bruckner és Sosztakovics művei mellett Orbán György és Donghoon Shin szerzeményeit.

Baráti Kristóf nagysikerű Bartók hegedűrajza után a legszebb és a legújabb hegedűversenyekben mutatja meg sokszínű tehetségét, míg Kelemen Barnabás első ízben dolgozik együtt Varga Gilberttel. A különlegességek kedvelői Glazunov versenyművében ismerhetik meg Valentine Michaud szaxofonművészt, Klara Min és Bogányi Gergely pedig a közönség kedvenceit, Beethoven és Csajkovszkij zongoraversenyeit adják elő – sorolták az együttes kommünikéjében.

Bogányi Tibor vezető karmester a bérletnyitó koncerten sokadszor dolgozik együtt testvérével, Bogányi Gergely zongoraművésszel, de találkozhat vele a publikum az évad során Baráti Kristóf hegedű-, Balázs János zongora- és Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész partnereként is.

A közleményben kitértek arra, hogy a Musikvereinben novemberben fellépő együttes pécsi és bécsi koncertjén Bogányi Tibor végére ér Bruckner-sorozatának.
A Pannonicum bérlet szombati előadásainak sorát Bruch közkedvelt I. hegedűversenyével nyitja a zenekar, melyet Saint-Säens Orgonaszimfóniáját bemutató koncert követ. A sorozatban megismerhet a közönség két valódi hídembert Bartók és Enescu művészetében, a bérletzáró koncert pedig a világ egyik legismertebb művét, Beethoven IX. szimfóniáját tűzi műsorra Gérard Korsten vezényletével.

A sorozat szólistái között a kimagasló nemzetközi karriert befutó, Pécsett első ízben bemutatkozó Jennifer Pike hegedűművészt, Balázs János és Balog József zongoraművészeket, Pasztircsák Polina, Gál Erika szopránokat, Brickner Szabolcs és Cser Krisztián operaénekeseket és a Magyar Rádió Énekkarát köszönthetik a pécsiek.

A két évadot maga mögött tudható péntek esti Flört-sorozat azoknak is szól, akik még csak ismerkednek a komolyzenével. A jövő évadban Harry Potter és társai, az Óbudai Danubia Zenekar, Rafael Aguirre gitárművész, Berecz Mihály zongoraművész, és olyan karmesterek lesznek a zenekar segítségére, mint Nicolo Umberto Foron, Hámori Máté és Keller András.

A zenekar folytatja több éve futó kezdeményezését, mely szerint a 6-18 éves korú gyermekek díjmentes bérletet igényelhetnek a felnőtt bérletes koncertekre.

Az öt, Müpában rendezett fellépést magában foglaló Pannon-bérlet keretében a budapesti publikum szeptembertől kéthavonta találkozhat a zenekarral. A muzsikusok mások mellett Bartók, Bruch, Rahmanyinov, Dohnányi, Saint-Saëns, Verdi, Paganini, Strauss, Glazunov és Beethoven műveit szólaltatja meg – mások mellett – Jennifer Pike és Kelemen Barnabás hegedű-, Kovács Szilárd Ferenc orgona-, illetve Valentine Michaud szaxofonművész közreműködésével.

A fellépésekről, a koncertek részleteiről, bérletvásárlási lehetőségekről bővebb tájékoztatás olvasható a zenekar honlapján, a pfz.hu-n.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS