Guillermo Vázquez Moreno: A kubai-magyar kapcsolatok 60 évesek • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Guillermo Vázquez Moreno: A kubai-magyar kapcsolatok 60 évesek

A Kubai Nagykövetség székházában fogadta a MÚOSZ Külpolitikai ás Biztonságpolitikai szakosztály újságíróit Guillermo Vázquez Moreno nagykövet 2023. május 15-én. A találkozó után a nagykövet exkluzív interjút adott lapunk számára.

Excellenciás úr, milyennek tartja a magyar és a kubai kapcsolatokat?

Guillermo Vázquez Moreno (j) és a szerző (b)

Fontos tudni, hogy több mint 60 éves ez a kapcsolat, és történelmi ez a kapcsolat. A barátságra épül, a testvériségre, ami a két ország között jellemző. Együtt dolgozunk Magyarországgal különböző érdekek mentén, például gazdasági, pénzügyi, tudományos, akadémiai, kulturális és más területeken is. Nagyon jók Magyarországgal a kapcsolataink. Mindkét ország külügyminisztere is megerősítette ezt, akik  múlt év szeptemberében New Yorkban találkoztak. Ez alkalommal aláírásra kerültek együttműködési szerződések olyan területeken, mint az ösztöndíjprogramok és az oktatás. Aztán később novemberben Havannában volt egy nemzetközi vásár, amelyen egy kereskedelmi delegáció élén részt vett egy magyar államtitkár, Bihari Katalin asszony, aki a külügyminisztériumnál a gazdasági és nemzetközi ügyekért felelős. Emellett aláírásra került egy megállapodás, ami az állategészségügyi támogatást célozza meg. Emellett még nagyon örülünk, és hálásak vagyunk azért a munkáért, amit Havannában a magyar nagykövetségen végeznek, a nagykövet Heincz Balázs úr irányításával. 2023 januárban még egy fontos megállapodás történt a budapesti Széchényi Könyvtár és a havannai José Martí Könyvtár között egy együttműködés keretében. Idén februárban a kubai felsőoktatási miniszterhelyettes látogatott Magyarországra, több egyetemet meglátogatott. Nagyon jó benyomást tett rá Magyarország. Bepillantást nyerhetett a tudományos és az akadémiai életbe, és természetesen a Külügyminisztériumban, valamint a kulturális Innovációs Minisztériumban is járt.

Excellenciás úr, megmondom őszintén, hogy nagyon sok új információhoz jutottam. Mert amikor néztem az internetet, csak az államtitkár-helyettes asszony kubai találkozásával találkoztam. Nagyon jó lenne, hogyha esetleg a követség honlapján ezek az események a jövőben szerepelnének. Ha nagyon optimista lenne, nagykövet úr, akkor mikorra gondolna egy olyan találkozást, ami volt jó pár évvel ezelőtt. Fidel Castro is járt Magyarországon, Kádár János pedig Kubában.

A kapcsolatok nagyon jól fejlődnek, a szándék mind a két országnál az, hogy bővíteni szükséges ezeket. Néha nem  mindig az akaraton múlik a dolog, hanem egyéb tényezőkön is. Most például elég nehéz helyzetben van az egész világ, és  azt mondják, hogy még nehezebb is lesz a jövőben. A lényeg az, hogy a kapcsolat nagyon jó, baráti, mindkét ország tiszteletben tartja a másik ország államberendezkedését, belső ügyét. És Kuba mindig is nagyon hálás Magyarországnak, mert Magyarország mindig keményen tartotta álláspontját az amerikai embargó ellen. Ez nagyon sokat jelent számunkra.

Nagy érdeklődéssel hallgattam nagykövet úr beszámolóját a Covid elleni küzdelemmel kapcsolatba. Megmondom őszintén, nem tudtam, hogy Kuba is rendelkezik saját oltóanyaggal. Ehhez szívből gratulálok, mert ez egy óriási eredmény. Kíváncsi vagyok, hogy Kubában mennyi volt a halottak száma, nálunk sajnos nagyon sok volt.

Természetesen voltak halálesetek. Megnézheti pontosan az adatokat, de ez minimális. Nálunk ez tényleg nagyon régóta így van, az egészségügy nagyon jó, azonnal reagál az egészségügyi problémákra. Naponta tartottak üléseket, hogy meghozzák a megfelelő döntéseket. Ez a siker tényleg annak köszönhető, hogy eleve nagyon jó egészségügyi rendszerünk van. A lényeg az, hogy gyorsan tudtak reagálni és el tudták kerülni azt a katasztrófát, ami máshol sajnos bekövetkezett.

Köztudott, hogy világhírűek a kubai orvosok.

Ezen a területen is próbálják, keresik a kapcsolatokat Magyarországgal. Nagyon jó lenne, ha ezek a cikkek magyarul is elérhetőek lennének. Akár a weboldalunkon is, mondjuk, ezeket közzé tennénk. Több mindent kellene magyarul megosztanunk, hogy  jobban eljusson a magyar emberekhez a kubai orvosi sikerek híre.

Pár évvel ezelőtt készítettem a venezuelai nagykövettel interjút, ő is nagy tisztelettel beszélt Kubáról. Csodálatos a két ország közötti kapcsolat. Erről mondjon nekem néhány szót.

Ugye ott is egy történelmi kapcsolatról van szó. Mindannyian tudjuk, milyen folyamatok mentek végbe Venezuelában, és az azt megelőző években is, Chávez kormányzása idején is. Chávez és Fidel kapcsolata nagyon jó volt. Nagyon sok mindenben együttműködtek, és baráti volt a kapcsolatuk. Szinte apa-fia kapcsolat volt. És igazából Chávezt, mondhatjuk, hogy Kuba legjobb barátjának tekintik a mai napig. A latin-amerikai országok különlegesek. Amikor a figyelem rákerült Venezuelára, nagyon sok támogatást kapott. A problémák mindig léteztek, de törekszünk ezek megoldására. Ez egy nagyon jó példa Latin-Amerikára és a világra is. Tényleg nagyon jó a két ország közötti kapcsolat.

Még mielőtt válaszolna, elmondok egy érdekes történetet, ami önt is fogja érdekelni. Van nekem egy kanadai barátom, aki 98 éves, öt nyári és hét téli olimpián vett részt. Mikor a kanadai tőrvívó válogatottal Kubában járt, találkozott Fidel Castróval. És Fidel Castrót kitüntette egy kanadai érdemrenddel. Nekem ez a fotó meg is van.

A sport egy különleges terület, sok megállapodásunk van ezen a területen. Most is jön majd egy delegáció a szegedi játékokra, itt a kajak-kenura gondolok. Edzők is vannak, például úszóedzők kajaksportban. Jön egy nagy delegáció az úszó szakágból. És itt is, Magyarországon, nagyra értékelik a munkánkat. Aztán a dzsúdósok jönnek. Aztán vívók jönnek, ott is nagyon jó a két ország között a kapcsolat. Ezek például azok a területek, amelyek hagyományosan ismertek a két ország között, de szeretnék bővíteni. Végül egy dolgot még megemlítenék, a magyar parlamentben van egy magyar–kubai baráti csoport, nagyon jól dolgoznak, nagyon sokat. Tényleg nagyon sok területen erősítik, fejlesztik a kapcsolatokat. Két nagyon távoli országról van szó, európai és dél-amerikai, de igazából a szándék megvan az együttműködésre, és ugye az, hogy tartozzunk egymáshoz, a két ország egymás iránti szeretete. Ez tényleg egy olyan kapcsolat, amit nem lehet lerombolni. A 60 éves kapcsolat továbbra is fejlődik. Jönnek újabb és újabb generációk, de ők továbbviszik majd ezt.

Nagykövet úr, hogy érzi magát hazánkban?

Nagyon jól érzem magam, nagyon szeretek  itt dolgozni. A nyelv az egy nagy akadály.

Van még egy terület, ahol Magyarország példaként tekinthetne Kubára, hogy a parlamentben is annyi nő legyen, mint Kubában. Erősítse meg nekem azt, hogy elképzelhető: a következő főtitkár Kubában hölgy lesz.

Igazából a nők mindig is fontos szerepet töltöttek be Kubában. Nagyon komoly felelősségei vannak, az alkotmányban is nagyon sok szerepet ad az egyenjogúság. És ez sokat fejlődött az utóbbi időben. A család fontos szerepet tölt be, ahogy Magyarországon is. Ez alapja a társadalomnak.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS