június 2023 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2023. június

Hajnalom

Mindig madárcsicsergéssel
Térek nyugovóra
Egyszer majd elrepítenek
Engem is az álmaimmal –
Egy hajnali itatóra

A Föld hétméteres, tűpontos mása lebeg a fejünk felett a Fényfesztiválon

Fényszőnyegen sétálás, ragyogó korallzátonyok és éjszakai, elvarázsolt játszótér – a Zsolnay Fényfesztivál velejét a szemkápráztató fényfestések, installációk és fényprogramok adják, ezek alkotják a Fény Útját. A július 6-9. között, Pécsett zajló fesztiválon egy gigantikus földgömb ragyog a fejünk fölött, miközben életre kel a mecseki erők mondavilága is.

Saját hangunkból álló kórust vezényelhetünk a Kodály Központban!

A 7. Zsolnay Fényfesztivál egyik újdonsága, hogy kibővítette helyszínei sorát a pécsi Kodály Központtal, az ország egyik legjobb akusztikájú koncerttermével, ahol július 6. és 9. között három fényélmény mellett az UNICEF Magyarország Klímahősök programjai és kiállítása is várja az érdeklődőket. A Kodály Központ hangversenytermében lesz látható a fesztivál egyik leginkább magával ragadó, monumentális látnivalója, a Gaia. A hét méter átmérőjű, fejünk felett lebegő installáció a Földet ábrázolja.

Tátika vár rám…

Járom az országot, mint magamét, idegen tőlem a hatalom és a dicsőség. Elégedettség és türelemhiány karöltve jár velem. Látni akarok mindent, még ma! Aztán: – Hová sietsz, itt vár ez már századok óta, itt fog várni holnap is!

A Pécsi Nemzeti Színház múltjából, Somogyi Károly színigazgató pályatükre egy szakdolgozat alapján (Harmadik rész)

Szalafai Bernadett kutatásainak eredményessége   A támadó cikkről, a színügyi bizottság üléséről Egy tipikus mai hangvételű, pimasz, visszataszító cikk volt az, ami névtelenül /! / jelent meg a liberális eszmeiségű Pécsi Napló (1892-1944) azon számában, amelynek dátuma 1899. március 7. volt. Fojtott gyűlölettel nem lehet cikket írni, a színház van a közönségért és nem fordítva, […]

Beszélgetés Tófalvy Évával – 1.

Édesapám mohácsi volt, édesanyám pécsi, de házasságkötésük után Barcsra költöztek, ahol apám járásbíróként dolgozott. Mohácson épp csak megszülettem, nem laktunk ott, azonban rokonainkhoz és a szőlőnket művelni gyakran leutaztunk. A kommunizmus legsötétebb éveiben voltam kisgyermek. Születésemkor, 1947-ben édesapám még járásbíró volt, azonban 1948-ban úgy döntött, hogy kilép a bírói karból.

Őszi metszés

Nem tud a lélek belenyugodni,
útjába hajolnak síró sóhajok,
rárakják terheik, tört faágaik,
ne vidd, még kérlek évek gyűrűit,
mi még tavaszt, rügyet remélt volna,
beérni lédús, piros gyümölcsben,

Anyám megmondja az igazát

Megint jól elintézted magad. Most mit fogsz csinálni? Megint a könyveidhez menekülsz. Miből fogsz élni? Majd megint én tartsam a hátam az apád előtt. Tudod, hogy nem tolerálja az ilyesmit. Kolonc vagy csak a család nyakán. Mikor jön már meg az eszed? Valamit csak kell kezdeni az életeddel. Mi lesz, ha én már nem leszek?

Folytatódik a PADME és az MCC együttműködése a magyar tehetségekért 

Az idén is kiemelten támogatja a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó programját. A két szervezet kapcsolata hosszú időre nyúlik vissza, a Pallas Athéné alapítvánnyal való együttműködés eredményeképpen pedig jelentősen bővült az MCC-ben tanuló diákok, hallgatók közgazdasági ismerete, és jelentősen fejlődött pénzügyi tudatosságuk is.

Ébredéseim

Mostanában gyakran érzem, ahogy
ébredéskor vágtat, dübörög, majd
fokozatosan lelassul mellkasomban
a szívem. Mintha egyre nehezebben
tenné meg az utat a két dimenzió
között

Álomnapló (részletek) – 73.

Gy. I. politikus előadása után megszorítja a karom, azt súgja a fülembe, hogy halálosan szeret. Eddig még nem merte bevallani, időközben elvált, gyerekei kirepültek a családi fészekből. Csodálkozom, de folytatja. Nem mondhat ellent, hiszen tudom, hogy maga is szeret a lelke mélyén. Tiltakozom, hiszen én már 71 éves vagyok.

Udvaros Dorottya a Nemzet Színésze

Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt választották a nemzet színészévé a cím jelenlegi birtokosai hétfőn Budapesten. Udvaros Dorottyát a május 8-án elhunyt Máthé Erzsi helyére választották meg a nemzet színészei. Máthé Erzsi életének 95. évében, néhány nappal május 16-i születésnapja előtt hunyt el. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt.

Szerelem és gyűlölet

Pont ma, pont ezen a napon döntött úgy, hogy feladja a tisztességét. Megrántotta a vállát és úgy tett, mintha ez egy magától érthető, könnyű döntés lenne. Nem volt az, viszont időszerű volt. Ő, aki mindig megértő volt és korrekt, aki betartotta az íratlan szabályokat.

Kiválasztották a 2023-as Esterházy Art Award jelöltjeit

Az Esterházy Art Award független szakmai zsűrije 18 művészt jelölt a díjra. A nyolcadik alkalommal meghirdetett pályázatra 262 művész jelentkezett. Pályázni festészettel és festészettel operáló térinstallációs munkákkal, illetve azok terveivel lehetett. A díjra jelölt művészek válogatott műveiből kiállítás nyílik a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban, amelyet 2023. december 15-től 2024. március 3-ig láthatnak az érdeklődők.

Szent Margit lépcsői

Bakabánya emlékezete
Mint a mese, egyszer volt réges-régi,
alig van már, ki múltját elmeséli,
dúlt tájon népek egykor hogyan éltek,
hiába voltak földben kincsek, ércek.
Védte kőfal, sok vitéz, mindhiába,Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS