Társadalompolitika az egészség tükrében • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Társadalompolitika az egészség tükrében

A MÚOSZ Társadalompolitikai Szakosztálya 2023 május 4-i megalakulása óta harmadik rendezvényét tartotta. Június 20-án két orvost látott vendégül a Vörösmarty utcai Sajtóházban, a beszélgetés címe és témája Társadalompolitika az egészség tükrében volt. A meghívott orvosok dr. Pusztai Erzsébet (1990-1998. közötti országgyűlési képviselő, 1992-1994 és 1998-2000. között államtitkár, az orvoscoaching.hu honlap létrehozója) és dr. Komáromi Zoltán, korábban önkormányzati képviselő és háziorvos (2022-től DK-s országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció árnyékminisztere) voltak, akikkel a betegoldalt képviselő Szarvas István, szakosztályunk tiszteletbeli elnöke beszélgetett. Többen a határainkon innen és túlról (Svédországból és Angliából) zoom-on kapcsolódtak be a másfél órás programba.

 

Dr. Komáromi Zoltán, Dr. Pusztai Erzsébet, Szarvas István

 

Szarvas István köszöntötte beszélgetőpartnereit, a mintegy két tucat jelenlévő újságírót, és külön a zoomon bekapcsolódókat.

A beszélgetés megkezdése előtt a következőket mondta: „Az egészség nem az egészségügyben keletkezik és vész el. Társadalmi és gazdasági kölcsönhatások metszetében javul vagy romlik a népesség egészsége. Ezért az egészségmegőrzés talpköve az ágazatközösség, az hogy az egészségszempontjai épüljenek be a különböző ágazati politikák (oktatás-, adó-, pénzügy- és társadalompolitika) rendszerébe.

A beszélgetésen a kórházbezárások, a hosszú várólisták, a Covid-19 miatt megkezdett telefonos vizitek nehézségei kerültek szóba. Az előadók egyetértettek abban, hogy a rendkívüli helyzetre nehéz volt felkészülni, késett bizony a reakció. 2020. március közepe helyett már 2019. december közepén el kellett volna rendelni a maszkhasználatot a nyilvános helyeken, az orvosok otthoni munkáját jobban meg kellett volna szervezni, technikai eszközökkel és szakképzett asszisztenciával jobban el kellett volna őket látni és a 65 év feletti orvosokat sem kellett volna tétlenségre ítélni! Sajnos sokszor képtelenség volt a rendelési időben elérni telefonon az orvost, mert egyetlen készüléke folyton foglaltat jelzett. Egy orvos egyszerre csak egy beteggel beszélhet – vetette ellen a gyakorló beteg, de Komáromi háziorvosnak erre is volt megoldása: nála a nővér vette fel a telefon(ok)at, beszélt a betegekkel és dokumentálta az elhangzottakat, s csak akkor kért orvosi segítséget, ha egyedül nem boldogult. A recepteket és beutalókat a nővér is fel tudja vinni a felhőbe, kár ezzel az orvost zaklatni, s ha van 4 telefon a rendelőben, a beteg hívását is hamar felveszi. Hetek óta csak helyettes orvossal (vagy rezidenssel?) találkozom a háziorvosi rendelőben, hiába jelentkezem előre be! – vetette ellen Szarvas kolléga, de két vendége megnyugtatta, hogy bennük is nyugodtan megbízhat! Úgy gondolom, hogy a háziorvos feladatkör megváltozott – volt az ellenválasz. Régen a körzeti orvos fogat is húzott, szülést is vezetett, de ez már a múlté. A technika fejlődésével sok új műszer, sok új eljárás épült be a gyakorlatba, mely speciális tudást igényel. A betegnek is az a jó, ha ott kezelik, ahol a legjobban tudják, s egy jó szakasszisztens – pláne, ha diplomás! – ezt is remekül koordinálhatja még telefonon keresztül is! S mi a helyzet az osztályok vagy egész kórházak bezárásával? – Ennek se mindig az orvosok hiánya, sokszor a szakdolgozók hiánya az oka. Nincs műtősnő, altatónővér, betegszállító, stb. Az új technika is speciális tudást igényel, a berendezések megvétele is csak a centrumokban kifizetődő. A helyi kórházak idejétmúltak, a hosszas bennfekvések helyét egynapos műtétek és párnapos kezelések vették át. Persze az elöregedő társadalmunkban szükség van az elfekvő részlegekre és ápolási osztályokra is, de ezeket az egészségügyiből a szociális ellátások körébe fogják áttenni.

Zárszavában a tiszteletbeli elnök aláhúzta a beszélgetés megerősítette a jelenlévőket, hogy az egészségpolitika a társadalompolitika fontos része.

 

A közönség érdeklődéssel figyelte a beszélgetést

 

(Forrás: Zetapress)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS