Jövőre lesz 75 éves a jellegzetes pécsi buszváró - FRISSÍTVE! • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Jövőre lesz 75 éves a jellegzetes pécsi buszváró – FRISSÍTVE!

A 48-as téren álló hányatott sorsú buszváró Pécs egyik jellegzetes városképi eleme.

Régi buszváró az angliai Brightonban

Az építményt Kisaszondy Lajos mechanikus és műlakatos cége készítette 74 évvel ezelőtt, 1949-ben, összeszerelését a Pécsi Közlekedési Vállalat Ifjúsági brigádja végezte (forrás). A köztudatban villamosmegállóként is szerepel, noha a villamos sosem járt erre, a Zipernowsky Károly Műszaki Technikum épületének keleti felén, a járdán volt a megállója, ott ágazott szét a Zsolnay gyári és a Külvárosi pályaudvari vonal.

Az elmúlt évek-évtizedek példája bizonyítja, hogy ott nem képes működni semmilyen üzlet, büfé, pékség. Érdemes lenne az eredeti állapotának megfelelően helyreállítani, a 2024-ben esedékes 75. évforduló kitűnő időzítés lehetne arra, hogy Pécs egyik közlekedéstörténeti emlékét eredeti funkciójába visszaállítsák. Nem csak Magyarországon, hanem az egész világon rendkívül kevés hasonló építmény maradt fenn a régmúltból, Pécs ebből a szempontból is különleges város.

Lapunk megkereste a BIOKOM Kft-t az ügyben, a vállalat munkatársai azt a tájékoztatást adták, hogy a buszváró felújítása a társaság 2024. évi karbantartási tervei között már szerepel.

 

A pécsi buszváró 2011-ben. Kép: Google Street View


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS