Megtartotta évadnyitó ülését az Örkény Színház • Hetedhéthatár

Színház

Megtartotta évadnyitó ülését az Örkény Színház

Mácsai Pál igazgató az évadnyitó társulati ülésen bejelentette, hogy a 2023/2024-es évad négy bemutatója mellett 2024. július 5-én új darabot mutatnak be a Városmajori Szabadtéri Színpaddal közösen, Prjct dq’24 címmel, a rendező Kovács D. Dániel, a szövegkönyvet Závada Péterrel együtt írják.

Mácsai Pál a színház feladatáról és felelősségéről így beszélt:

„Sebesen változó korunkban, egy túlnépesedett, környezeti félelmekkel terhelt bolygón az emberek biztonság utáni vágya rég meghaladottnak hitt társadalmi elveket hív elő. Sok alakban hódítanak a minden újat, minden változást gyanakvással fogadó merev világnézetek és politikák. Ezek környékén a progresszió szitokszó.

Aki ma kíváncsi, kereső, nyitott művészettel foglalkozik, aki a megnyugtató, ismétlődő mintázatok helyett a váratlant keresi, aki új felismerésekre és új esztétikára vágyik, ennek a nagy, önmagát konzervatívnak nevező, valójában retrográd áramlatnak áll ellen. Sokféle művészet van. Sokféle művészet lehet jó. Ám a színházban nincs múlt idő, csakis jelen. Az ideológiai ostrom alatt álló modernitás az egyetlen út, ami valóban a jövőbe vezet. Egyszerűsítés helyett rétegzett gondolatok, hallgatás helyett kérdések, megszokás helyett kíváncsiság, propaganda helyett őszinteség: itt és most az Örkény Színház ezt tekinti a színházművészet feladatának.

Lassan egész világérzékelésünk áttevődött a képernyőkre. A színházban élő emberek találkoznak, gondolatokat cserélnek és érzelmeket váltanak ki egymásban, közösségi eseményként találkoznak életük kérdéseivel. Nem túlzás, hogy e sokezer éves kultúr-jelenség megóvása, lelki és szellemi szabadságának megtartása minden korábbinál fontosabb. Anyagi ellehetetlenítésének, mondandója szűk mederbe terelésének ellen kell állni.”

 

Az Örkény Színház társulata – fotó: Horváth Judit

 

Polgár Csaba, az Örkény Stúdió művészeti vezetője elmondta, hogy a Freeszfe Egyesülettel együttműködve novemberben egy fesztivál keretében a Freeszfe vizsgaelőadásai lesznek láthatóak egy héten keresztül, hogy lehetőséget adjunk azoknak a fiatal alkotóknak, akik előtt igen szűk a nyilvánosság tere.

Neudold Júlia, az ÖrkényKÖZ Műhely vezetője vázolta, hogy három új produkcióra készülnek: az egyik interaktív előadás, ami felsőtagozatos általános iskolásoknak és családjaiknak szól majd. A következő egy közösségi színházi előadás, a magyar társadalom és az alkoholfogyasztás közti kapcsolatot térképezi fel civil szereplők és szakértők közreműködésével. Terveik között szerepel egy új, rendhagyó városi séta is.

Szeptember 9-én 12. alkalommal kerül megrendezésre az ÖrkényKert a Madách téren az évfordulók jegyében. A Budapest Jazz Orchestra Gershwin születésének 125. évfordulója alkalmából a zeneszerző jelentős műveivel, köztük a Rhapsody in Blue-val jeles fellépője lesz az idei Kertnek. Ligeti György születésének századik évfordulója előtt tisztelegve Rohmann Ditta cselló szóló szonáták előadásával hozza közelebb az érdeklődő fülekhez Ligeti zenéjét.  A gyerekeket a Piros Kakaó játszóház várja, valamint meghallgathatják a Vackort Für Anikó és Mácsai Pál felolvasásában, melynek szerzője, Kormos István idén lenne százéves. Kadarkai Endre Kerekes Évával és Zsigmond Emőkével beszélget az Örkény Stúdióban, Bíró Kriszta előadást tart az elfeledett nőkről.

A Kert-en az érdeklődők találkozhatnak a színház művészeivel, kedvezményesen válthatnak jegyet az előadásokra, valamint lehetőségük nyílik támogatni a Freeszfe Fesztivál létrejöttét is.

Az este záróprogramja hagyományosan az Örkény Esztrád, a társulati tagok és meghívott (többek közt meglepetésvendég) zenészek koncertje. Az esemény főtámogatója Erzsébetváros Önkormányzata.

A Színházi Kritikusok Céhe idén 44. alkalommal adja át a Színikritikusok díját szeptember 17-én a Katona József Színházban. Az Örkény Színház három produkciója (Solness, The Black Rider, A várományos) hét kategóriában nyolc jelölést kapott.Október 6-án kerül bemutatásra a 2023/2024-es évad első nagyszínpadi produkciója Lidércek, Shaxpeare, Delírium, amit Bodó Viktor rendez. Ezt a Szentivánéji álom-variációt Závada Péter írta a társulat számára. Párhuzamosan a Stúdióban a Dollár Papa Gyermekei és az Örkény Színház koprodukciója következik Ördög Tamás rendezésében. Az előző évadban meghirdetett Emma című produkció a tavaszi zártkörű premier után október 19-től lesz látható a nagyközönség számára.

A második nagyszínpadi bemutató Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című klasszikusának új színházi adaptációja, amit Gáspár Ildikó ír és állít színpadra Polgár Csaba főszereplésével 2024. márciusában. Az Örkény Stúdióban Kincses Réka saját darabját rendezi, melynek címe Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza. A mű középpontjában egy multikulti család áll (Kelet-Európa vs. Nyugat-Európa), akik a szeretet ünnepén épp a szeretetért harcolnak, ami váratlan helyekről, ne adj’ Isten migránsokon keresztül is megérkezhet.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS