szeptember 2023 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2023. szeptember

Berekesztem

Dobozba zárom a csillogó cserépdarabkáimat. Anyukámtól kaptam annak idején. Világos virágok tarkítják barna külsejét. Magába zárja a sötétséget, amik belőlem az éjszaka nélkül is kiszöknek. Elhagyott gondolatok papírra vetett másai barátkoznak itt össze.

Gazella mese

A réten láttam meg
Gyönyörű tomporát
Szárnyaló álmait
A szépséget legelte
S a napfényt itta
Ám ő is megpillantott

Skandináv Filmfesztivál az Apolló Moziban

Immár tizedik éve kerül nagyvászonra a Skandináv Filmfesztivál, mely idén a vérfagyasztó (az izlandi „Jéghideg”) és kacagtató újdonságok („Apák és anyák”, Paprika Steen rendezésében) mellett két veretes kultfilmet is felelevenít Lars von Trier munkásságából: lesz a Melankólia, és A ház, amit Jack épített.

Tücsökének

Tücsökének címmel nyílt meg a közelmúltban megrendezett PécsLit Fesztivál keretében Fűkő Béla DLA szobrászművész kiállítása a pécsi Tudásközpontban. Az október 13-ig megtekinthető tárlat különleges módon ezúttal nem szobrokat, hanem kollázsokat, rajzokat vonultat fel. Az alkotásokon magyar írókat és költőket láthatunk. Az alábbiakban válogatást mutatunk be a kiállításon megtekinthető alkotásokból.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 83.

A Pécsi Nemzeti Színház vezetése 1941. decemberében – amint az elmúlt írásaimból is láthattuk – neves, fiatal, de máris nagy országos sikerű művészeket hívott meg vendégjátékra. Ennek a sorozatnak az egyik kitűntető személyisége volt a később szintén dicsőséges pályát befutó Lukács Margit is. Az ő akkori vendégjátékát idézem föl most.

Hetedhéthatár író-olvasó találkozó a Gesztenyeliget Fesztiválon

2023. október 7-én szombaton a Pécsbányai Közösségi Házban és annak udvarán rendezik a Gesztenyeliget Fesztivált. Az eseményen ismét lehetőség lesz találkozni a Hetedhéthatár néhány szerzőjével, a program 14.30-kor kezdődik. A nap teljes programját alább közöljük. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

(F)ordítok – 68.

Kamarás Klára: Egy visszatérő álom
Mostanában gyakran azt álmodom,
hogy fölfelé megyek.
Romos lépcsőkön és törött létrákon
mászom, csak egyre mászom fölfelé,
és visszacsúszom mindig… újra…

Teljes a Veszprém Jazz Fesztivál programja

November 16. és 19. között a jazz sokszínűsége kerül fókuszba Európa Kulturális Fővárosában, Veszprémben. A Veszprém Jazz Fesztiválon a jazz nemzetközi sztárjai mellett progresszívebb, határműfajokkal kísérletező előadók, valamint fiatal magyar jazzisták is bemutatkoznak.

Késsel a kézben (kisregény – 20/8)

Reggel korán ébredt. Felkelt, kényelmesen öltözött. Négy múlott tíz perccel. A többiek aludtak, arcuk olyan békés volt, mintha az este nem történt volna tulajdonképpen semmi. Kiment a konyhába, a nagymama ébren feküdt. Nem szólt, csak bámult közömbös arccal a semmibe. Vágó Géza a konyhaszekrény tetejéről előkotort egy törött cigarettát, meggyújtotta, mélyet szívott belőle. Émelygősnek érezte gyomrát. Valami erős lenne most jó, vagy egy forró fekete. Kellene főzni, a gázon hamar megvan.

Megtartó felejtés

Csak annyira emlékszem, amennyit
meghagytak a szaporodó évek.
Amennyire szüksége van a túléléshez
a vihar vert, sokat költöző madárnak,
ki maradni kényszerül

Jössz te még az én utcámba!

Nyert? Nem nyert? De nyelt sokat.
A szerencse pártos.
A győztesek táborát gyarapítaná inkább,
ne játsszon itt apátiásdit.

Ingyenes napok az Arcanumon

Az Arcanumon az elmúlt 250 év újságjainak, magazinjainak több tízmillió oldala néhány kattintással elérhető. Rákereshet konkrét lapszámokra, nevekre, helyszínekre, eseményekre. Időutazóként szörfözhet napi-, és hetilapokban, sportújságokban és női magazinokban. Egy alapos elmélyülés az Arcanum oldalainak tengerében nem csak egyszeri élmény lehet, hanem rendszeres szórakozás, izgalmas időutazás. Szeptember 28. és október 1. között előfizetés nélkül lehet nézelődni, nosztalgiázni. A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon régi újságokkal várják az érdeklődőket az Arcanum munkatársai a B32-es standon.

Mintavétel

2023. szeptember 28. és november 5. között tekinthető meg a Pécsi Galériában a Bázis Szobrász Egyesület Mintavétel című kiállítása. A Bázis csoport Pécshez kötődő szobrászokból, képzőművészekből áll. Tagjainak tevékenysége nem ismeretlen a pécsi, hazai és nemzetközi felületeken sem. Az egyesület tagjai kézzelfogható tárgyakban fogalmazva közelítik meg felvetett kérdéseiket, ami színesen, gyakran a műfaj határait feszegetve jelenik meg.

Országos Könyvtári Napok a Csorba Győző Könyvtárban

A PécsLIT szeptemberi rendezvényei után újabb könyvtári programsorozattal várja olvasóit a Csorba Győző Könyvtár. Több mint 15 éve, többféle hagyományt követve, de tartalmában mindig sok újdonságot kínálva kerül sor az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében az Országos Könyvtári Napok eseményeire (idén október 2-8-ig), a könyvtári szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató őszi programsorozatára.

Vaclav Smil: Nagy átmenetek

Figyelemre méltóan találékony faj vagyunk. Újra és újra megbirkózunk azzal a tengernyi kihívással, amit a korszakalkotó nagy változások támasztanak. Vajon így van ez napjaink kihívásaival is? Vagy ez már meghaladja képességeinket? Mit mond erről Vaclav Smil, akit a Foreign Policy a világ 100 legnagyobb globális gondolkodója közé választott és Bill Gates is nagy rajongója a könyveinek?Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS