Szeptember 21-én kezdődik a 61. Közgazdász Vándorgyűlés •

Népszerű tudomány

Szeptember 21-én kezdődik a 61. Közgazdász Vándorgyűlés

Szeptember 21-én, csütörtökön 10 órától Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter és Bod Péter Ákos közgazdászprofesszor gazdaságpolitikai kerekasztal-beszélgetésével kezdetét veszi a 61. Közgazdász-vándorgyűlés Egerben. A hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciájára mintegy 700 kárpát-medencei magyar közgazdászt vár a szervező Magyar Közgazdasági Társaság (MKT).

 

 

Néhány érdekesség az idei konferenciáról:

 • Az MKT Heves Megyei Szervezete 1971-ben alakult, és már ekkor, 1971-ben jubileumi vándorgyűlésnek adott otthont Eger, méghozzá éppen a tizediknek! Érdekesség, hogy a jubileumi, 50. Közgazdász-vándorgyűlést is Egerben tartotta a Magyar Közgazdasági Társaság. Legutóbb, hat éve Tom Sargent Nobel-díjas közgazdász előadásának örülhetett Egerben a konferencia közönsége.
 • Az idei, 61. Közgazdász-vándorgyűlés talán leginkább várt része a nyitó plenáris ülésen Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter és Bod Péter Ákos közgazdász professzor panelbeszélgetése, ahol ráadásul egy mobilapplikáció segítségével a közönség is kérdezhet.
 • Kiemelt érdeklődésre tart számot a záró plenáris ülésen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadása is, amely mellett külön érdekes lesz hallani, hogy az egyik legnagyobb kereskedelmi lánc, a SPAR magyarországi elnök-ügyvezetője, Heiszler Gabriella hogyan vélekedik az infláció és az infláció letörését célzó kormányzati intézkedések hatásairól a kereskedelmi szektorra.
 • Idén is lesz Bankvezérek Kerekasztala: ezúttal az MBH Bank, az Erste, a CIB, az OTP és a GRÁNIT Bank vezérigazgatói, vezérigazgató-helyettesei vesznek részt a beszélgetésben és vitatják meg a bankszektor helyzetét Virág Barnabás MNB-alelnök moderálásával.
 • Külön érdekesség, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szakemberei az idei közgazdász-vándorgyűlésen, a munkaügyi szekcióban ismertetik első alkalommal a 2022. évi népszámlálás eredményeit.
 • Ha már Eger városa ad otthont a konferenciának, természetesen lesz borászati szekció is, többek között igen jónevű egri, villányi és tokaji borászok részvételével.
 • A konferencián részt vesznek – és a kárpát-medencei magyarság demográfiai helyzetével foglalkozó szekcióban fel is szólalnak – a Romániai, a Szlovákiai és a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaságok vezetői, tagjai is.
 • Több szekció is érinti idén a mesterséges intelligencia kérdését. A téma ellenőrzési vonatkozásaival szóló szekcióban előad Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke, aki egyúttal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke is.
 • Nem kevesebb, mint hét olimpiai aranyérem tulajdonosai lesznek a főszereplői a 61. Közgazdász-vándorgyűlés sportgazdasági szekciójának. A magyar sport helyzetét két világesemény között – az atlétikai világbajnokág után, a párizsi olimpia előtt – ugyanis többek között négy olimpiai bajnokunk beszéli át. Ott lesz a szekcióban Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó; Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, a Szöul olimpiai bajnok öttusázója; Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó; valamint Berki Krisztián, a Magyar Torna Szövetség szakmai igazgatója, az MKT Sportgazdasági Szakosztályának elnökségi tagja, olimpiai bajnok tornász is.
 • A helyszínen, a Hotel Eger & Parkban 4 teremben párhuzamosan zajlanak majd a szekcióülések, szám szerint 16Emellett 9 előre rögzített szekció is gazdagítja a konferencia programját, ezeket a napokban rögzítjük és e szekciók felvételeit a konferencia kezdetekor, szeptember 21-én tesszük közzé a konferencia honlapján, valamint az MKT YouTube- és podcast-csatornáján.
 • A két plenáris ülésen, a 16 helyszíni és a 9 előre rögzített szekcióban összesen mintegy 150 előadó osztja majd meg gondolatait a hallgatósággal.
 • A konferenciára, Egerbe összesen mintegy 700 résztvevőt vár a Magyar Közgazdasági Társaság, és a szervezők bíznak abban, hogy 10–15 ezren figyelemmel követik majd az élő, internetes közvetítéseket.

HozzászólásokArchívum

Partnereink