Zártkert-Magyarország – könyvbemutató Pécsett október 12-én • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Zártkert-Magyarország – könyvbemutató Pécsett október 12-én

Hogyan küzdenek meg az emberek a lakhatási válsággal? Vigvári András könyve a magyarországi lakhatási válságra adott alulról jövő válasszal, a külterületi zártkertek benépesülésével foglalkozik. A kötet egy Budapesthez közel eső, egykor mezőgazdasági és hétvégiházas övezetként működő zártkert benépesülésének etnográfiai kutatását mutatja be és a terepkutatás eredményeit a globális társadalmi és lakhatási folyamatok részeként tárgyalja.

Vigvári András könyve arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyarországi zártkertek benépesülése szorosan ágyazódik bele azokba a globális térbeli-társadalmi folyamatokba, amely során a megfizethető városi lakhatás hiányában egyre többen szorulnak ki a városokból, és kénytelenek lakhatásukat a városokon kívül, önerőből megoldani.

 

 

A könyv pécsi bemutatóját 2023. október 12-én tartják 18.00 órai kezdettel a Nappaliban (Király u. 23-25.). Az eseményen a következő kérdéseket igyekeznek körbejárni a szerzővel és meghívott vendégekkel:

  • Milyen lakhatási folyamatok járultak hozzá a zártkertek benépesüléséhez országszerte, és milyen jellegzetességek figyelhetőek meg Pécs környékén?
  • Milyen szerepe van az átmeneti tereknek a háztartások társadalmi újratermelésében?
  • Hogyan illeszkedik a zártkerti lakhatás a magyarországi háztartások egyéni lakhatási és megküzdési stratégiáihoz?

A kötetet bemutatják:

  • Bigazzi Sára, szociálpszichológus (PTE BTK Szociál- és Szervezetpszichológia Tanszék )
  • Dányi Tibor, építész (PTE Műszaki és Informatikai Kar)
  • Tomay Kyra, szociológus (PTE BTK Szociológia Tanszék )

Moderál: Müller Tündér Éva (Kerényi Károly Szakkollégium)

*

Vigvári András szociológus és etnográfus 2022-ben szerzett doktori fokozatot az ELTE Szociológia Doktori Iskolában. Kutatási témái közé tartozik a térbeli-társadalmi egyenlőtlenségek, a lakhatás, a társadalmi újratermelés és a háztartási megküzdési stratégiák etnográfiai vizsgálata. 2018 óta a KRTK Regionális Kutatások Intézetének kutatója, 2014 óta tagja a Helyzet Műhely kutatócsoportnak. Információ a könyvről ezen a linken érhető el.

A Helyzet Műhely Könyvek a Helyzet Műhely körüli szakmai munka eredményeit publikáló sorozat, melynek Vigvári András könyve a második kötete. A Helyzet Műhelyt 2011-ben alapították fiatal társadalomkutatók, hogy az aktuális magyar helyzetet baloldali kritikai szempontok bevonásával közösségben elemezzék.
A sorozat további kötetei ezen a linken találhatók.

Az esemény a Helyzet Műhely és a Kerényi Károly Szakkollégium közös szervezésében valósul meg.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS