A természet szerelmesei • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A természet szerelmesei


     A Völgység Turista Egyesület tagjai

Van egy kis, vagy inkább azt mondhatni, nem is annyira kicsi természetbarát csoport. Ők azok a „régimódi” természetkedvelők, akik nemcsak nevükben, hanem mindennapjaikban is a természet szépségeit helyezik mindenek elé. Ha csak az időjárás engedi, rendszeresen kirándulnak, élvezik a mindennapok apró örömeit. A mai elembertelenedő társadalmunkban elég ritka kivételek. Az egyesület elnökének, Vizsolyi Józsefnek, akit már évtizedek óta ismerek, pár kérdést szántam. Szívesen válaszolt. Röviden, célratörően.

– Honnan ered ez a természetbarátság? Voltak-e esetleg a családban is természetbarát elődök?

A természetbarátság már gyerekkorból ered, a Börzsöny lábánál Magyarkúton kezdődött, ahol nagyapám meséket írt az erdei életről.

– Hogyan került kapcsolatba a bonyhádi természetjárókkal? Hány taggal büszkélkedik az egyesület?

Már 45 éve túrázom, szervezetten a paksi egyesületnél kezdtem, majd a szekszárdi egyesületben folytattam, Bonyhádra költözésem után megkerestem a Völgység Turista Egyesületet. Az Egyesület kérésére elvégeztem a túravezetői tanfolyamot. Két éve megválasztottak a 130 fős egyesület elnökének.

– Milyen gyakorisággal terveznek túrákat? Részt vesznek országosan meghirdetett túrákon is? Voltak már az országhatárokon túl is? Ha jól tudom a „Völgység” Turista Egyesület, aminek az elnöke, jubileumi évhez érkezett. Mivel ünnepelték meg ezt a szép évfordulót?

Túrákat heti rendszerességgel szervezünk keddi napokon, illetve kéthetente hétvégeken is. Túráink célja a Völgység, a Szekszárdi dombság, a Geresdi dombság, a Villányi hegység és igen nagy kedvenc a Mecsek ezernyi szépségével. Szervezünk még egynapos városlátogatásokat, valamint többnapos kirándulásokat is. Az idén így jutottunk el a Magas Tátrába 5 napos túra keretében, valamint Dobogókőre a Természetjárók napjára, ahol két tagtársunk is kitüntetésben részesült, és megkaptuk Egyesületünk fennállásának 25. évfordulójára az Emlékplakettet, amit 3 napos Pilisi túrával ünnepeltünk.

– Hogy látja, a mai fiatalokat is érdekli a természet szépsége? Ki lehet őket csábítani a számítógépek, okostelefonok világából? Van-e utánpótlás?

A mai fiatalok elég nagy részét érdekli a természet és, ha ki tudjuk csalogatni Őket, akkor csodálkoznak csak rá a rengeteg szépségre, szerintem oktatás kérdése, hogy mennyire kötődnek a természeti környezetükhöz. Túraversenyeken nagyon sok negyvenest látok, akik hozzák magukkal a csemetéiket. Az utánpótlás a mi egyesületünkben is lassan alakul, igaz mi inkább az idősebb korosztálynak szervezünk túrákat.

– Mi volna az üzenete a jövendőbeli természetbarátoknak?

Legyen a túrázók fő értéke a természet szeretete, védelme. Aki felkerekedik egy jó túrára, az gondoljon arra, hogy a következő nemzedékek is élvezhessék a természetünk szépségeit. Egyesületünk java része nyugdíjas, így fő célunk a tagság fizikai és mentális egészségének megőrzése.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS