16 Akciónap 2023 - NANE Egyesület • Hetedhéthatár

Emberi tényező

16 Akciónap 2023 – NANE Egyesület

November 25-én, a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján veszi kezdetét a 16 Akciónap globális kampány. A 16 Akciónap a NANE Egyesület, társszervezetei és a téma iránt elkötelezett más szervezetek, szereplők, magánszemélyek számára is kiemelt időszak minden évben. A programsorozat idén is a Néma Tanúk Felvonulással nyílik, amely az elmúlt évben párkapcsolati, családon belüli erőszak során megölt nőkre hívja fel a figyelmet. A résztvevők emlékeztetik emellett a döntéshozókat és a hatóságokat is, hogy kötelességük és felelősségük a nők elleni erőszak áldozatait megvédeni, az elkövetőket megbüntetni, az erőszakot megelőzni.

 

 

Az eseménysorozat programjai

Néma Tanúk megemlékezés és felvonulás – azokért is, akiket a rendszer cserben hagyott
2023. november 25. szombat, 10:00-12:45
Eötvös10 Művelődési Ház, Hősök tere
Az esemény részletei a Facebookon

Magyarországon a kampány kezdetén a Néma Tanúk Felvonulással idén is megemlékezünk azokról a nőkről, akiket az elmúlt évben partnerük, volt partnerük vagy egyéb férfi családtagjuk ölt meg. Megemlékezünk azokról a gyerekekről is, akiket az elmúlt év során párkapcsolati, családon belüli erőszakkal összefüggésben öltek meg. Azokról is megemlékezünk, akiket régebben öltek meg, de csak az elmúlt évben derült ki, hogy ilyen gyilkosság áldozatai. Részvétünket és együttérzésünket fejezzük ki az áldozatok családtagjai, szerettei felé. (Továbbiak a FB linken)

A rendezvény menete:
10:00-10:30 – Érkezés
10:30-11:35 – Néma Tanúk Megemlékezés és beszédek. Moderátor: Bombera Krisztina. Beszédet mond: Orosz Bernadett, Nagy Gabriella. Jeltolmács: Tápai Beatrix. (Helyszín: Eötvös 10, Színházterem)
11:35-11:50 – Gyülekező a VI. kerület Andrássy út-Eötvös utca kereszteződésében a páratlan oldalon a főútpálya és a szervizút közötti részen.
11:50-12:20 – Néma Tanúk Felvonulás. Útvonal: Andrássy út és Eötvös utca kereszteződése – Andrássy út – Hősök tere.
12:20-12:45 – Megemlékezés gyertyagyújtással és egy szál virággal az áldozatokról a Hősök terén.

Az esemény során felolvassák az áldozatok megölésének történetét. Ez felkavaró, megterhelő lehet. Az áldozatok története szerepel a felvonulás nevét is adó piros nőalakokon, a Néma Tanúkon. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy az eseményről kép- és hangfelvétel készül. Az esemény szervezésében együttműködő partnerek: PATENT Egyesület, Eötvös10 Művelődési ház.

 

Apa bántja anyát – könyvbemutató
2023. november 29. szerda, 18:30-20:00
Hadik Kávéház
Az esemény részletei a Facebookon

A NANE Egyesület legújabb kiadványát, Lundy Bancroft Apa bántja anyát című önsegítő könyvét mutatják be egy beszélgetés keretében. A hiánypótló könyv segít felismerni, milyen hatással van a gyermekére az, hogy anyjuk bántalmazásának tanúi voltak, s abban is, miként lehet ezeket a hatásokat enyhíteni, gyógyítani.
A NANE Egyesületet Galambos Anita fogja képviselni, aki érintettként olvasta a könyvet, és utána éveken át dolgozott azért, hogy az magyarul is elérhető legyen. Nemcsak a kiadás ötletgazdája, de ő is tördelte a szöveget, ügyelve rá, hogy könnyen olvasható és gyorsan áttekinthető legyen olyan bántalmazott anyák számára is, akik csak itt-ott tudnak öt-tíz percet olvasásra fordítani.
Fazakas Pálma az anyákat minden élethelyzetükben támogató Emma Egyesülettől örömmel ajánlkozott a beszélgetésre, mert kulcsfontosságúnak tartja ezt a könyvet rengeteg anya és segítő számára.
Selmeczy-Veres Ildikó a Kapcsolódó Nevelés Egyesületet képviseli majd a beszélgetésen, aki nemcsak végzett pszichológus, de évekig volt a NANE Egyesület önkéntese is.
Meghívott vendégeknek köszönhetően be tudják majd mutatni, mennyire és hogyan segít a könyv az anya és gyermekei kapcsolatának újraépítésében.
A beszélgetés moderátora Ott Anna, a Hadik Kávéház művészeti vezetője.

Információk a könyvről

A 16 Akciónap során számos kapcsolódó program kerül megrendezésre, amelyek az alábbi weboldalon és FB oldalon találhatóak :
https://16akcionap.org/
https://www.facebook.com/16akcionap


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS