Az álom vége? Klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Az álom vége? Klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma

Kass János alkotáa

A Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából pénteken megnyílt kiállítás Az ember tragédiája történeti színei közül az Eszkimó szín disztópiájára és közvetlen előzményeire fókuszál. Az utolsó színben a bolygó szinte élhetetlenné válik és az emberi civilizáció radikális változásokon megy keresztül. A Madách Imre által elképzelt jövőkép több olyan problémát és kérdést is tematizál, amelyek napjainkban is megjelennek a klímaváltozáshoz köthető közbeszédben és tudományos diskurzusokban.

A 2025. január 12-ig megtekinthető kiállítás gerincét Kass János Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikus Az ember tragédiája egyes színeit megjelenítő rézkarcai alkotják, illetve további három kortárs képzőművész: Kapoli Márton, Kósa János és Milorad Krstić munkái is láthatók.

A tragédia egyes színeinek vizuális megidézése mellett különféle tudományágak kutatóit kérdeztük meg arról, hogy ezekre a Madách által felvetett, de a mai viszonyokra adaptált problémákra milyen válaszok adhatók. Abban bízunk, hogy a különböző tudományterületek képviselőit megszólaltatva rámutathatunk olyan szempontokra is, amelyek segítenek az éghajlatváltozás válságát összetettebben, érzékenyebben, illetve (ön)kritikusabban szemlélni, miközben Az ember tragédiáját egy izgalmas perspektívából olvashatjuk újra.

További információk a kiállításról ide kattintva érhetők el.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS