Lemondott Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Lemondott Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter

Novák Katalin
(Kép forrása: Novák Katalin Facebook oldala)

Novák Katalin államfő szombaton délután a köztévében bejelentette lemondását.

A történtek előzménye, hogy elnöki kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, akit azért ítélték el, mert arra kényszerítette az otthon több kiskorú lakóját, hogy vonják vissza a később pedofíliával elítélt igazgató ellen tett vallomásukat. Novák Katalin nyilatkozatában elmondta, hogy hozott egy olyan kegyelmi döntést, ami sokakban értetlenséget váltott ki. A kegyelmezési jogkör mind közül a legérzékenyebb, mert egy ember életéről kell dönteni a rendelkezésre álló információk alapján – mondta. Hozzátette, hogy abban a hiszemben hozta tavaly áprilisban a döntést, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Nyilatkozatában elismerte, hogy hibázott és bocsánatot kért.

A teljes nyilatkozat megtekinthető Novák Katalin Facebook-oldalán.

 

Varga Judit
(Kép forrása: Varga Judit Facebook oldala)

Varga Judit volt igazságügyi miniszter nem sokkal ezután Facebook-oldalán közölte lemondását: „Magyarország köztársasági elnöke a mai napon lemondott. A rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. Én folytattam azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését.
Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom.
Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is.
Mindenkinek hálásan köszönöm a munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozhattam.
Magyarország a továbbiakban is számíthat rám nemzeti érdekeink és értékeink védelmében”

 

Ellenzéki reakciók a lemondásokra

Donáth Anna, a Momentum elnöke (Varga Judit lemondása előtt – a szerk.): „A pedofilügy 3 felelőse közül az egyik épp most mondott le. Novák Katalin után az a minimum, hogy Varga Juditból nem lesz EP-képviselőjelölt, és lemond országgyűlési mandátumáról.”

Jobbik-Konzervatívok (Varga Judit lemondása előtt – a szerk.): „Elég volt abból, hogy a Fidesz elnöke, Orbán Viktor saját hűséges pártkatonáit ülteti az egyik legfontosabb főméltóság tisztségébe, a köztársasági elnöki székbe. Követeljük, hogy köztársaságielnök-jelöltek közvetlenül mérettessék meg magukat. Bízunk benne, hogy Orbán ugyanolyan rekordsebességgel jelenti be az Alaptörvény-módosítást ebben a kérdésben is, mint ahogyan néhány nappal ezelőtt Novák Katalin segítségére sietett, mindhiába. Novák Katalin gyalázatos tettével megbukott, de az aljas pedofil-kegyelem másik főszereplője, Varga Judit sem úszhatja meg a felelősségre vonást. Varga Juditnak is le kell mondania tisztségeiről. A politikai felelősség pedig nyilvánvalóan mindkettejük főnökét, Orbán Viktort terheli.”

Dobrev Klára, árnyék-miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője: „A DK azt kezdeményezi, hogy közvetlenül az emberek döntsenek az új köztársasági elnökről! Magyarország három legutóbbi köztársasági elnökéről is Orbán Viktor döntött. Kettő még a hivatali ideje lejárta előtt megbukott, a harmadik pedig csak súlytalan aláírógépként működött, egy pillanatig sem betöltve a köztársasági elnök valós szerepét.”

MSZP: „Helyre kell állítani a köztársasági elnöki intézmény tényleges funkcióját, azt, hogy kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Orbán bábját nem követheti egy másik a pozícióban: válasszunk közvetlenül köztársasági elnököt.”

Ungár Péter, az LMP társelnöke: „Novák Katalin helyes döntést hozott, ugyanakkor döntésével nem tudja helyrehozni azt a kárt, amit mi, magyarok, mi mindannyian elszenvedtünk. Hatalmas sebeket kapott a közbizalom és az emberek joggal vonhatják kérdőre a választott politikusaikat: hogy történhetett ez meg? Miért, és milyen indokok alapján?”

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „Novák Katalin az egyetlen elfogadható döntést hozta azzal, hogy lemondott. Varga Judit is, bár neki már a végrehajtó maffia-ügy kirobbanásakor kellett volna távoznia. Szégyen ez az ügy azokra nézve is, akik a nemzeti oldalon napok óta hallgatnak.”

Párbeszéd-Zöldek: „Novák Katalin lemondása és Varga Judit visszavonulása felér egy dupla beismerő vallomással, az immár volt köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter pedofilbotránya pedig nem rendszerhiba, hanem maga a rendszer. A Fidesz züllött rendszere. Az, hogy a Fidesz 3 köztársasági elnökéből 2 csúfos bukással és botránnyal végezte, világosan mutatja azt a szellemi és erkölcsi mocsarat, amelybe Orbánék beleráncigálták hazánkat.”

 

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS