Választási rendellenességek és csalások. Ismerjük fel és tegyünk ellene! • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Választási rendellenességek és csalások. Ismerjük fel és tegyünk ellene!

Fontos, hogy tiszta, titkos és önkéntes szavazáson vehessünk részt. A legutóbbi, 2019-es európai parlamenti és önkormányzati választáson a szavazatszámlálók sok esetben tapasztaltak szavazóköri rendellenességet. Ezek között a szavazatvásárlást, a nyomásgyakorlást, a választók befolyásolását, illetve a szavazatszámláló bizottsági tagok telefonálását emelték ki. A választási eljárás bizalmasságát vagy önkéntességét garantálniuk kellene a hatóságoknak, azonban sokszor nem értesülnek a jogsértésekről, vagy nem járnak el ezekkel kapcsolatban. Épp ezért választópolgárként is érdemes nyitott szemmel járnunk, hogy felhívjuk a figyelmet az esetleges törvénysértésekre és akár eljárást is indítsunk.

Sokat jelent, ha június 9-én, a választások napján, Ön is odafigyel arra, hogy megvalósul-e a választások tisztasága, titkossága és önkéntessége. Az alábbi 5 pont tartalmazza, hogy mi utalhat választási szabálysértésre, rendellenességekre, vagy akár bűncselekményre.

1. Van-e a szavazóhelyiségben vagy körülötte bármilyen eszköz, ami sérti a jelöltek közötti esélyegyenlőséget? Ilyenek lehetnek például a szavazókörben és az azon kívüli 150 méteres területen elhelyezett új plakátok, a szavazatszámláló bizottság (SZSZB) tagjainál lévő pártlogós tollak, kitűzők.

2. Elkérik-e az azonosításhoz minden szavazótól a személyit, jogosítványt vagy útlevelet, illetve lakcímkártyát? Fontos garanciális szabály, hogy csak az szavazhasson, aki arra jogosult, és szerepel a helyi névjegyzékben.

3. Helyesen tájékoztatják-e a jogaikról a szavazókat az SZSZB tagjai? Felmerülhet a kérdés például, hogy hány X-et húzhat be a szavazó. Erre az SZSZB-nek helyes választ kell adnia, megtévesztés nélkül. Megtörtént eset, hogy egyéni listás választási rendszerű szavazókörben azt mondták a szavazóknak, hogy érvénytelen, ha nem négy, csak három jelöltet választ. Valójában azokon a településeken, ahol a maximálisan kiosztható mandátumok száma négy, annak a választópolgárnak a szavazata minősül csupán érvénytelennek, aki négynél több jelöltre szavazott, viszont érvényesen lehet szavazni ennél kevesebb jelöltre is. A szavazat akkor érvénytelen, ha nincs a körön belül legalább két egymást keresztező vonal.

4. Ön előtt lepecsételt szavazólapokat kap-e, és aláíratják-e Önnel a névjegyzéket arról, hogy átvette a szavazólapokat? Csak akkor érvényes a szavazólap, ha rajta van az SZSZB pecsétje a bal felső sarokban, és azt Ön előtt teszik rá. Pecsét nélkül nem számít a szavazat. Fontos garanciális szabály, hogy aláírassák Önnel a névjegyzéket a szavazólap átvételekor, mert a számoknak a szavazás végén egyezniük kell. Amennyien aláírták a névjegyzéket, annyi érvényes szavazólap osztható ki.

5. Biztosított-e a szavazás titkossága? Ezt garantálja, hogy borítékba tett szavazólappal tudjon szavazni (amit az SZSZB-nek kérés nélkül kell adnia), illetve hogy a szavazatát elkülönített szavazófülkében tudja leadni. Főszabály szerint mindenki csak egyedül mehet be a szavazófülkébe. Aki nem tud olvasni, illetve akit testi fogyatékossága vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, az általa választott segítő – ennek hiányában az SZSZB két tagjának együttes – segítségét veheti igénybe.

A választás az egyik legfontosabb lehetőség arra, hogy részt vegyünk a közügyekben és alakítsuk azt.

(Forrás: Amnesty International)


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS