Szarvas István: A bőség zavara a 95. Ünnepi könyvhéten

Kultúra, művészet

A bőség zavara a 95. Ünnepi könyvhéten

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 95. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet és 23. alkalommal a Gyermekkönyvnapokat.

Az év egyik legfontosabb irodalmi rendezvénysorozatára a jövő hét végén, június 13-a és 16-a között kerül sor a Vörösmarty téren, a Vigadó téren és a Duna-korzón A 95. Ünnepi Könyvhét megnyitó programja június 13-án csütörtökön 16 órakor kezdődik a Vörösmarty téren: díszegyenruhába öltözött Tűzoltózenekar zenés bevonulása után Gál Katalin, az MKKE elnöke köszönti a látogatókat. Ezután Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító nyitja meg a könyvhetet, majd Karácsony Gergely főpolgármestere mond ünnepi köszöntőt. Utána kerül sor a Szép Magyar Könyv 2023 verseny ünnepélyes díjátadójára. A nyitó nap estéjén Dés László-Dés András és Grecsó Krisztián mutatják be Lányos és fiús apák című előadásukat a Vörösmarty téri színpadon.

A négy napos rendezvényt közel 100 színpadi program, a résztvevő könyvkiadók műsorkínálata és könnyűzenei koncertek színesítik. A három helyszínen 170 kiállító 150 standdal és ezernél több dedikálással várja az érdeklődőket. Az új szerzők műveiből találomra kiválasztottuk Mészáros István: Emlékek című 84 oldalas könyvét, melyet szerzője 15-én szombaton 12 órakor a Publio standján, a 15. pavilonnál dedikál.

Az Emlékek szerzője számomra egy nagyon érdekes és szívemhez közeli téma dallamait pengeti meg kivételes hangszerelésű írói hárfáján. Az ember legszebb és legfontosabb értékeit hozza közel a szívünkhöz; a szeretet mindent túlélő csodáját, hiszen ki ne értené, hogy a szeretet a világmindenség mozgatórugója. Az itt olvasott történetek szeretettel, melegséggel járják át az olvasó lelkét és azzal a jóleső érzéssel teszi le a könyvet, hogy igen, ezt érdemes volt elolvasni! Én amikor elolvastam a novellákat, Vörösmarty Mihály közismert versének záró sorai jutottak eszembe, mert úgy éreztem, hogy illik rá: Köszönjük élet áldomásidat, ez jó mulatság férfimunka volt! –  írta John Bordas Texas, Amerikai Egyesült Államok.

A megszokott módon elérhető lesz a Könyvhetet kísérő kiadvány, a Könyvheti Prospektus, melynek nyomtatott verziójából a helyszínen, online formában pedig az Ünnepi Könyvhét weboldalán tájékozódhatnak az olvasók az újdonságokról. A Könyvheti Jegyzékre idén is – a hagyományoknak megfelelően – 2024. januártól megjelenő, magyar nyelven, magyar szerzőtől származó első kiadású művek, illetve klasszikus magyar nyelvű, magyar szerzőjű művek átdolgozott kiadásai, új adaptációi kerülnek fel. A Könyvheti Jegyzéket online formában érheti el az érdeklődő olvasóközönség, a könyvheti honlap rovatait folyamatosan töltik fel.

(Forrás: Zetapress)

 


HozzászólásokArchívum

Partnereink