június 2024 •
Archívum

Időszak: 2024. június

A bűvös kocka lesz a Fényfesztivál versenyének témája

A pécsi Zsolnay Fényfesztivál fő attrakciója minden évben a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny. Ennek során a Székesegyház monumentális homlokzatát keltik életre a világ legjobb fényművészei háromdimenziós, mozgó fényalkotásokkal. Július 4-7. között a döntőbe jutott legjobb 5 alkotást láthatják a fesztiválozók. Az idei verseny témája a bűvös kocka, aminek apropóját az adja, hogy 2024-ben ötvenéves a világhírű magyar építész által tervezett, jól ismert térbeli logikai játék, a Rubik kocka.

Sinkó Eszter: A magyar állam a GDP 4.4 %-át költi az egészségügyre

Az IME egészségügyi szaklap XVIII. Egészségpolitika és egészségügyi rendszerek című konferenciára 2024. június 12-én került sor Budapesten a Crowne Plaza Hotelben. A konferencia öt szekcióban zajlott, ezek az alábbiak voltak: I. szekció: Egészségpolitika, II. szekció: Adósságmenedzsment új megközelítésben, III. szekció: Adatvezérelt egészségügy. IV. szekció: Egészség gazdaságtan. V. szekció: Köz- és magán ellátás együttélése.

Terike a szünetben énekelt

Óriási botrány kerekedett Szandi múlt hétvégi felvidéki, madari fellépése kapcsán, mert a jótékonysági rendezvény szinte üres helyszínére érkezve nem adott koncertet, ki sem szállt a kocsijából, de hatszázezer forintos tiszteletdíját eltette.

Tanyasi ballada

Már három napja hullt, és csak egyre hullt a hó. Az emberek az első nap még élvezték. Végre egy igazi havas tél, friss, tüdőt tisztító oxigénnel, úgy, mint a régi szép időkben. Különösen a gyerekek örültek, naná, melyik emberke nem örül, ha előveheti a színben szomorkodó korcsolyáját, szánkóját.

Hessky Iván, festő, grafikus (1890-1950)

Ezredvégi úriszobarészlet / 
A nagy, zártspalettájú ablak előterében
otthonos benyomást keltő pihenősarok;
a kép jobb oldalán dohányzó asztalka
faragott lába látszik, mögötte a karos
széken divatos mellény, hátrább puha

újság

koravén lány újságból olvassa a híreket
mellette kirajzolódik az elsiklott táj
zöldellő lombok barna meghajlott ágakkal
nehézkesen vállára helyezkednek

Körjáték

A most következő gyermekjátékot a híres néprajztudós, Dörmögő Teofil írta le, amikor a háború utáni évtizedekben a keleti pusztaságokban vándorolva kereste fel az egyes falvak, táborhelyek mikroközösségeit. A játék előkészületei.

Féktelenül…

…Sütött be az éj ablakán
A dagadó Hold, a csapodár
Csillagkertbe vetett remény
Egy elvetemült, szűretlen
Dorbézoló sötétségből
Vajon hajnalban jő-e még

Extasy

Nem kell ehhez hipnózis vagy bűvszer,
láttam magamat egy meséskönyvben.
Várkisasszony voltam egy várfokon,
lenge szél játszott a fátylamon.
Zsenge voltam, kegyes, irgalmas,

Kennedy-gyilkosság – a Bánki Donát Utcai Általános Iskola akkori diákja esete, összefüggései

Amint az köztudott, az Amerikai Egyesült Államok legendás elnökét, John Fitzgerald Kennedyt (1917-1963) a Texas állam-beli Dallasban 1963. november 22-én ölték meg. A gyilkosság tetteseként Lee Harvey Oswaldot (1939-1963) tartóztatták le, bár azt, hogy egyedüli gyilkos volt az akkori tankönyv-raktár ablakából, máig is sokan vitatják. Már csak azért is, mert számos, óriási vizsgálati hiba miatt, a TV-nézők milliói szeme láttára őt is lelőtte az akkori helyi bártulajdonos, Jack Ruby (1911-1967).

Jacques Villeglé: A város falain, 1947-2021 – m21 Galéria, Pécs

A pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériája büszkén mutatja be Jacques Villeglé (1926-2022), a POP ART úttörőjének és a STREET ART látnokának művészi univerzumát. A város falain című kiállítás lenyűgöző gyűjteményt tár elénk, több mint 140 alkotással, amelyek az elmúlt 74 év során készültek. A június 20-án nyíló tárlat igazi művészeti csemege, amely minden szempontból bemutatja Villeglé munkásságát, a szaggatott plakátoktól a kollázsokig, a filmektől a matricákig és a kriptográfiákig.

Farkaslaka

Két cserfa közt,
mi őrként áll,
a csend honol,
s hallgat a sír
mélyen, némán.

A mesterséges intelligencia és a versenyképesség volt a célkeresztben a XIV. Infotér konferencián

A XIV. Infotér konferencia 2024. június 6-án délelőtt az Országház Felsőházi termében, délután a Bálna rendezvényközpontban került megrendezésre. Egy-egy ország, régió vagy kontinens versenyképességét gyakran említik egy lapon a  digitalizációval, semmi csoda nincs abban, hogy a kérdés hangsúlyos szerepet kapott a konferencia délelőtti plenáris előadásaiban is.

Trivialitások – 2000.

alkonyunk almunk
ágyra cseréljük
keszkenő-meseálom
lebben a télre

Igaz mesék az életemből 3.

Rózsika konyhája – A kilencvenes években családgondozóként dolgoztam, amit akkor még bármilyen humán diplomával el lehetett látni. Ha az ember kellő affinitást érzett hozzá, és persze korábban tanult némi pedagógiát, pszichológiát.Archívum

Partnereink