RÓMA - Művészeti kalauz • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

RÓMA – Művészeti kalauz

Róma közismert szépségéről senkit sem kell meggyőzni. Ez a csodálatos kötet is elsősorban kalauzolni kívánja az érdeklődőt a látnivalók tengerében, legyen szó akár a művészetek iránt fogékony olvasóról, akár a legszebb látnivalók után vágyódó turistáról.

A szerzők megtalálták az ideális egyensúlyt a művészeti albumok és az útikönyvek között, megteremtve egy nálunk még szokatlan kategóriát, művészeti kalauz néven. A lényege abban rejlik, hogy válogat a kínálkozó műalkotások között, és csak a valóban maradandó élményt jelentő kincsekre fókuszál, azokat ismerteti képben és szövegben.

Bevezetésként a történelmi háttérről olvashatunk, az ősi mondáktól a császárokon és a város fejlődésére nagy hatással lévő pápákon át egészen a huszadik századig. Ezzel a fontos és egyébként is igen érdekes alappal felvértezve indulunk képzeletbeli városnézésünkre. A Capitolium dombjától a Forum Romanumon át a Vatikánig mindent felkeresünk, majd szétnézünk a városfalakon túl is, egészen az ókori Róma kikötővárosáig, Ostiáig. Utunk során az olyan ismert látnivalókat, mint például a Colosseum nehéz lenne elvéteni, de Rómában, a templomok városában járva, a sokadik, sokszor szerény küllemű épület talán már nem csábítaná a fáradt vándort, ha egy-egy fénykép nem fedné fel belső, rejtett kincseit.

A kalauzban a palotákat, templomokat, múzeumokat képek segítenek azonosítani már küllemükről is, és hasonló módon győznek meg arról, hogy a bent látható festmények, szobrok, freskók, a leírtak szerint, valóban páratlan művészeti alkotások. Ez a szerkesztési forma garantálja, hogy ne maradjunk le semmiről, de úgy se járjunk, hogy bemegyünk valahová, mindent megnézünk, csak a féltve őrzött, legértékesebb látnivalót nem ismerjük fel, nem vesszük észre.

Több mint kétezer év emlékei között sétálva, a szerzők joggal feltételezhették, hogy időnként ránk férne egy kis háttérmagyarázat – legyen szó művészekről, stílusokról vagy a város egy-egy legendásan sikeres korszakáról -, ezért a hiányok pótlására rövid, néhány oldalas ismeretterjesztő tanulmányokat iktattak közbe, megtoldva a kötet végén egy Kislexikonnal és a Művészéletrajzok fejezettel. A 628 oldalas, ám méreteinél fogva kézbe illő kiadvány utazások megtervezésére, és konkrétan útikönyvnek is kiválóan alkalmas, de nem kétséges, hogy a karosszékben utazók, vagy a csupán művészeti ismeretekre vágyó olvasók is rá fognak érezni a könyv páratlanul gazdag képanyagának szépségére.

A Vince Kiadó Művészeti kalauz sorozatában eddig három kötet jelent meg Toscana, Louvre, és Róma címmel.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS