Törőcsik Mari színészkirálynő és Kányádi Sándor költőfejedelem 2013-ban az Emberi Méltóság díjasai • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Törőcsik Mari színészkirálynő és Kányádi Sándor költőfejedelem 2013-ban az Emberi Méltóság díjasai

Budapesten a budakeszi úti OKO Centrumban került sor az idei Emberi Méltóság díj átadására május 14-én. A Lovagterem zsúfolásig megtelt a tisztelőkkel és a sajtó képviselőivel, a megjelentek közel felének még állóhely sem jutott.

A „színészkirálynő” és a „költőfejedelem” most életművükért és emberségükért vehetik át ezt a díjat – hangsúlyozta Lomnici Zoltán.

Mint a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, az Emberi Méltóság Tanács Elnöke emlékeztetett: a vajdasági Temerinben vasárnap hajnalban ismét magyar fiatalokat vertek meg azért, mert anyanyelvükön beszéltek, míg a holokauszt magyarországi áldozatai előtt tisztelgő hétfői strasshofi zarándoklat hírét az egyik honlap zsidóellenes megjegyzésekkel kommentálta.

„Ilyen körülmények között különösen nagy szükség van olyan személyiségekre, akik emberségből példát adnak” – hangsúlyozta.

Szarvas István és Törőcsik Mari

Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök laudációjában Törőcsik Marit méltatva hangsúlyozta: a díjazott nemzedékének egyik legkiválóbb teljesítményt nyújtó művésze, aki mindmáig hiteles személyiség maradt.

Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze elmondta: Törőcsik Marit 1955-ben egy perc alatt megszerette az ország, majd elkezdték megismerni a környező országokban, Európában, ma pedig már az egész világ ismeri.

Törőcsik Mari az elismerés átvétele után hangsúlyozta: általában munkájáért szokott díjban részesülni, de ezúttal „valami többet” kapott. „Nem tudom, hogy eleget teszek-e, de igyekszem meghálálni ezt a bizalmat” – fogalmazott.

Csépe Valéria akadémikus Kányádi Sándort méltatva arról szólt, hogy a „mai magyar költészet egyik legnagyobb alakja” példájával az emberi méltóságot tárja az olvasók elé.

Kányádi Sándor és Szarvas István

Kányádi Sándor a díj átvétele után felidézte hogy a „tolerancia földjén”, azaz Erdélyben született, szülőfalujában sosem számított, hogy ki milyen származású, hogy idejutott édesapjának és atyai jó barátainak köszönheti.

A díjátadást Gáll Isis zeneszerző, hárfaművész és Dévai Nagy Kamilla előadóművész számai tették ünnepivé.

Az Emberi Méltóság Tanácsa a kitüntetéssel azoknak a személyiségeknek az életművét ismeri el, akik emberségükkel, példamutatásukkal sokat tettek az emberi jogokért.

Szunai Miklós, az Emberi Méltóság Tanácsa főtitkára emlékeztetett: a kitüntetést eddig Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Tamás Aladárné, a „nemzet tanítónénije”, Tőkés László református püspök és Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke kapta meg.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS