5. Frankofón Filmszemle a 15. Frankofón fesztivál keretében • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

5. Frankofón Filmszemle a 15. Frankofón fesztivál keretében

A tizenötödik Frankofón Fesztivál keretében február 27. és március 27. között több mint ötven, nagyközönségnek és diákoknak szóló program várja a francia nyelvű kultúra iránt érdeklődőket. A beharangozó sajtótájékoztatón Budapesten a Fő utcai Francia Intézetben, a Dumas Caféban részt vett többek között őexcellenciája Roland Galharague francia nagykövet és Magyar Levente államtitkár, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosa is.

A Budapesten és országszerte több városban is jelentkező rendezvénysorozat a francia nyelv és a frankofón országok kulturális sokszínűségét hirdeti művészeti és oktatási programokon keresztül. Március 20., a Frankofónia Nemzetközi Világnapja lehetőséget nyújt arra, hogy a frankofón nagykövetségek és kulturális intézetek összefogjanak a helyi intézményekkel, és a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének égisze alatt együtt ünnepeljék a francia nyelvet. Magyarországon idén Algéria, Belgium, Egyiptom, Franciaország, Görögország, Kanada, Libanon, Marokkó, Románia, Svájc és Tunézia diplomáciai képviseletei vesznek részt az esemény megszervezésében a Frankofón Baráti Kör aktív részvételével.

frankofonA fesztivál ötödik alkalommal a legfrissebb francia és frankofón filmeket bemutató Frankofón Filmnapokkal indít, amely évről évre országszerte több ezer nézőt vonz a mozitermekbe, és amelyhez minden alkalommal újabb városok csatlakoznak. 2015-ben Debrecen, Eger, Jászberény, Miskolc, Szeged, Szolnok, Szombathely, Pécs és Tatabánya vetít le egy-egy válogatást a budapesti programból. Fővárosi helyszínén, az Uránia Nemzeti Filmszínházban tíz napon át harminc filmet tekinthet meg a közönség összesen ötven filmvetítés alkalmával. A harminc nagyjátékfilm mellett hét rövidfilmet is felvonultató mustra Előttem az élet címmel egész szekciót szentel a fiatalokról szóló filmeknek. A filmek hősei gyerekek, fiatal felnőttek, akik a világ különböző tájain próbálnak rátalálni saját útjukra. A témához kapcsolódva a Francia Intézet Céline Sciamma és François Ozon két-két korábbi filmjét is műsorra tűzi. A gazdag filmes programot Laurent Cantet (Arany Pálma-díj) és Jean-Charles Hue francia filmrendezők látogatása kíséri. A Budapesti Francia Intézet kezdeményezésére a közönségtalálkozó mellett Laurent Cantet filmszakmai beszélgetésen is részt vesz a Magyar Nemzeti Filmalap közreműködésével.

A filmek mellett változatos művészeti programok is várják a frankofón kultúra iránt érdeklődőket. A koncertek, színházi, költészeti, újcirkusz- és táncelőadások, valamint a kiállítások elsősorban a frankofón országok modern és kortárs művészetéből adnak ízelítőt. A fesztivál már ismert helyszínei mellett – Budapesten a Francia Intézet, a Nemzeti Színház és az A38 Hajó, Debrecenben a Csokonai Nemzeti Színház – további intézmények csatlakoztak a rendezvénysorozathoz. A Budapest Music Center koncertsorozattal köti össze Belgium, Franciaország, Libanon és Svájc zenei sokszínűségét: klasszikus és kortárszenei, valamint dzsessz-koncerteket ajánl a közönség figyelmébe.

A klasszikus zenei estek sorába illeszkedik a Liszt Ferenc Emlékmúzeum két koncertje, a Trafó egy-egy színházi, újcirkusz- és táncelőadása pedig betekintést enged Franciaország kortárs előadó művészetének színes világába. Budapesten kívül új helyszínként a balatonfüredi Vaszary Galéria kínál izgalmas programokat, amelyek közül az Egy nap Picassóval – Jean Cocteau fényképei című kiállítás augusztus elejéig várja a látogatókat. Emellett Budapesten, a Francia Intézet az aktuális politikai eseményekre is reagálva JeSuis Charlie címmel karikatúra-kiállítást rendez huszonöt nemzetközi művész munkájából. A Fesztivál a részt vevő frankofón országok nemzeti különlegességeinek bemutatójával zárul az A38 Hajón, amelyen fellép Elodie Frégé, a kortárs francia pop-sanzon sztárja.

 

Frankofónia a frankofón országok és kormányok nemzetközi szervezete, valamint francia nyelven a franciául beszélő emberek közösségére is utal a kifejezés. A szervezet hivatalos neve Frankofónia Nemzetközi Szervezete (OIF) (Organisation internationale de la Francophonie), 54 tagállama, 2 társult országa van és 20 megfigyelő ország köztük Magyarország. A csatlakozás feltétele nem annak függvénye, hogy az adott országban milyen mértékben használják a francia nyelvet, hanem, hogy mennyire van jelen a francia kultúra és a francia nyelv az ország öntudatában, amely legtöbbször abból fakad, hogy az ország történelme egy időre összeforrott Franciaország történelmével. A tagállamok kisebbik hányadában első számú nyelv a francia, nem számolva Franciaországot és tengerentúli tartományait. Néhány országban francia a hétköznapi nyelv, míg más tagállamokban kevés ember használja azt. (Forrás: Wikipédia)

A szervezet első női főtitkára tavaly novembertől az a Michaelle Jean asszony, aki 2008 novemberében Kanada főkormányzójaként filmszakértő férjével, Jean-Daniel Lafond úrral hazánkba látogatott, s az Uránia moziban találkozott a hazai filmes szakemberekkel. Budapesten módom volt vele és az akkori kanadai nagykövettel néhány szót váltanom a Lukács cukrászdában, ezt idézem fel:

Milyen benyomásokat szerzett Magyarországon? Nagy örömünkre szolgál, hogy a közép-európai országok közül először Budapestre utazott!

Nagyon tetszik az önök országa és csodálatos Budapest. Az emberek nagyon kedvesek. Véletlen, hogy először ide jöttem.

Ön ma este részt vesz egy kanadai-magyar filmművészeti eszmecserén. Szereti a jó filmeket?

Jók az értesülései – felelt mosolyogva –, valóban este megyek az Uránia a Filmszínházba. Nagy érdeklődéssel várom a kanadai és magyar filmszakemberek eszmecseréjét. Szeretem a jó filmeket.

 

Felhívom a figyelmet az Uránia Filmszínházban február 27-én pénteken 19 órakor bemutatásra kerülő Mommy című 134 perces filmdrámára, melynek rendezője az üstökösként feltűnő fiatal kanadai Xavier Dolan, a film teltházakat vonzott a kanadai Qubecben, de a tavaly szeptemberi miskolci Jameson  CineFesten is nagy sikert aratott. 2014-ben a Cannes-i Nemzetközi Fesztiválon Arany pálma jelölést kapott.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS