Meghátrálni nem fogunk! •

Színház

Meghátrálni nem fogunk!

2015. április 10-én mutatták be a Pécsi Nemzeti Színház N. Szabó Sándor Termében José Sanchis Sinisterra Jaj, Carmela! című darabját. Az előadás a világszerte ismert és sok év óta népszerű háborús elégia méltó magyarországi bemutatója, melyet bátran ajánlunk mindenkinek, akiket érdekel a történelem és a politika, és minden ami ebből következhetett a 20. században: kiszolgáltatottság, félelem és rettegés…

Jaj_Carmela_PlakatAlaposan felépített produkció, melynek több rétege van, ezáltal sok új dimenziót nyit meg. Igazi kincsesbánya, amiben az emberi kapcsolatokon és történéseken kívül megjelenik a történelem, a politika, az emberek bonyolult viszonyrendszerek közötti vergődése, és az, ahogyan mindenki megpróbálja kihozni a legtöbbet-legjobbat az adott szituációból. Ahogy a címadó dalban éneklik: meghátrálni nem fogunk, föl nem adjuk míg csak élünk. A pécsi előadás alkotói az eredeti művet remek érzékkel egészítették ki olyan motívumokkal, amelyek nekünk, magyaroknak könnyebben érthetővé teszik a spanyol történetet, úgy, hogy közben mégis teljesen megmaradt a darab eredeti közege és hangulata. Vlasits Barbara (Carmela) és Széll Horváth Lajos (Paulino) az első pillanattól az utolsó szó elhangzásáig magával ragadják a nézőt, a két színész hatalmas munkát végez a fullasztó légkörű, spanyol politikai plakátokkal kidekorált kis játéktérben. Az előadás alapja a színészi játék, a díszlet a két felvonás alatt változatlan, a játéktér szinte üres: a bőrönd, a kis dobogó és a mikrofonállvány mellett jóformán csak a gramofon „játszik”. A díszlet és a jelmez Tresz Zsuzsa munkája.

Miről is szól az előadás? Két másodosztályú vándorszínész járja a testvérháború sújtotta országot. A háborús körülmények miatt egyébként is ínséges időket élnek, de egy nap hirtelen valóban embert próbáló helyzettel kell megbirkózniuk, amikor ellenséges területre tévednek: a totalitárius hatalom képviselői, vagyis az ellenség előtt kell játszaniuk, s állandó műsorukon is ennek megfelelően kénytelenek változtatni. A műsor alatt azonban ráébrednek, hogy ebben a kegyetlen valóságban nincs választási lehetőségük, és a kiélezett helyzetben váratlanul mégis a saját meggyőződésük szerint cselekednek. A darab egyszerre költői és groteszk, hétköznapi és fennkölt, komikus és tragikus.

Az előadás megértését, a darabban való elmélyülést szolgálja a  jajcarmela.org címen elérhető blog, melyben az író, a rendező, a közreműködők gondolatai olvashatók, továbbá megtalálhatóak különböző cikkek, interjúk, tanulmányok, fotók, hanganyagok. Csak gratulálni tudunk a produkció ezirányú kiteljesítéséhez is!

Sinisterra eredeti szövegét Bakucz Dóra fordította, a dalszövegeket Dobos Éva ültette át magyar nyelvre. Az előadás rendezője Carlos Rodero, a rendezőasszisztens Frank Fruzsina. Zenészek: Keresztes Zoltán (zongora, dob, basszusgitár), Fernando Serrano (trombita), Robert Dakowicz (harmonika). Énekesek és háttérhangok: Bende István, Benyovszky Tamás, Kállai Gergely, Orosz János, Rubind Péter, Schäffer Balázs.

Az előadás werkfilmje megtekinthető ide kattintva.

Az előadás trailere itt érhető el.

Az alább megtekinthető felvételeket az előadás keddi próbáján Komlós Attila készítette.

 

Jaj_Carmela_01

Jaj_Carmela_02

Jaj_Carmela_03

Jaj_Carmela_04

Jaj_Carmela_05

Jaj_Carmela_06

Jaj_Carmela_07

Jaj_Carmela_08

Jaj_Carmela_09

Jaj_Carmela_10

Jaj_Carmela_11

Jaj_Carmela_12

Jaj_Carmela_13

Jaj_Carmela_14

Jaj_Carmela_15

Jaj_Carmela_16


HozzászólásokArchívum

Partnereink