Bélyegvilág - Sportesemények, üdvözlet • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Bélyegvilág – Sportesemények, üdvözlet

Az idei év kiemelkedő nemzetközi sporteseménye a május 31.-június 30. közti 17. labdarúgó-világbajnokság. A megrendezés jogát Korea és Japán közösen kapta. (Hol van már az az idő, mikor világbajnoki mérkőzésen Dél-Korea válogatottja 9:1-es „zakót” kapott a magyar válogatottól, shol van a „régi dicsőségünk”?) Húsz stadion gyepén folyó mérkőzéseken 32 ország labdarúgói mérkőznek; az előző vb-győztes Franciaország Szenegállal kezdi a sort, s nagy kérdőjel, hogy június 30-án a Yokahama stadionban kik szorongathatják boldogan a Rimet-kupát. (Julies Rimet és a kupa képe 1966-ban az angliai világbajnokságot köszöntő sorozatunk első címletén szerepel.)

A magyar sportbélyegek közt előkelő helyen szerepelnek a „foci” témájúak, a világ első labdarúgó-jelenetet ábrázoló bélyege is a mienk: az 1925-ös Sport-sorozat egyik címlete. A teljesség igénye nélkül hadd említsük meg az 1955-ben Rómában nemzetközi bélyegművészeti díjat kapott bélyegünket is (az 1953-ban kiadott Népstadion-sorozat 2,- Ft-os címlete), amit a Wembley-stadionban elért győzelmünk után fölülnyomtak. Kifejezetten labdarúgó-világbajnokságra a Magyar Posta az 1962. évi chileire adott ki első ízben teljes sorozatot, amit aztán négyévente (1970., 1974. kivételével) követtek az újabbak. Művészi színvonaluk igen eltérő, sok az unalmas, sablonos vagy éppen reklám-ízű megoldás (például az USA-ban megrendezett vb-re kiadott) annak ellenére, hogy az újszerűségre törekvést is tapasztaljuk.

Legújabb, ez év május 9-én megjelentetett bélyegünk is ezt példázza: ún. szelvényes bélyeg; a bérmentesítésre felhasználható része inkább csak stilizált labdarúgó-jelenetet ábrázol, a bérmentesítésre nem használható szelvény pedig a magyar labdarúgás első hivatalos országok közti mérkőzése 100. évfordulójára emlékeztet: a Bécsben 1902. október 12-én tartott osztrák-magyarra. Evvel vette kezdetét a „sógorokkal” folytatott, a „tét nélkül” is mindig sajátos jelentőséggel, hangulattal rendelkező meccsek sorozata, és csak sajnáljuk – idősebb nemzedék – a húsvéti összecsapások elmaradását.

* * *

Hadd említsük meg, hogy az 1999. év egyik legsikeresebb forgalmi bélyege, az Üdvözlettel idén május 29-én a köznapi forgalomban leggyakrabban szereplő küldemények bérmentesítésének megfelelő értékjelzéssel újra kiadásra került.

Így a sok, belföldi forgalomban nem, vagy csak alig használható magas névértékű bélyeg után „olcsó” szép bélyeggel örvendeztethetjük meg címzetteinket!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS