A Rózsavölgyi Szalon következő bemutatói a 2021/22-es évadban • Hetedhéthatár

Színház

A Rózsavölgyi Szalon következő bemutatói a 2021/22-es évadban

Új fellépők: Szacsvay László, Járó Zsuzsa, Karalyos Gábor, Alberti Zsófi, Schmied Zoltán, Egri Márta, Kiss Mari és még…

A Rózsavölgyi Szalon 2021 nyarától folyamatosan pótolta a pandémia miatt addig elhalasztott bemutatóit. Ezért össze is értek az évadok, egymásba kapcsolódtak. Öt új darab – Churchill és Garbo, Intim vallomások, Keresztül-kasul, Az elnök szabadsága, El kell mondanom – került így a színház repertoárjára öt hónap alatt, 2021. szeptember végéig. Tehát bár már hetekkel ezelőtt elindult ez az évad is, mégis csak október 26-án érkezünk egy olyan mű bemutatásához, amelyet eredetileg is a 2021/22-es évadra terveztek: Szakonyi Károly A hatodik napon című darabját Dicső Dániel rendezi, szereplői pedig: Szacsvay László, Járó Zsuzsa, Karalyos Gábor, Alberti Zsófi, Mertz Tibor, Mohai Tamás. A darab színre vitele egyben tisztelgés Szakonyi Károly Kossuth-díjas író előtt, aki éppen a premier napján lesz 90 éves. Még további három bemutatót tervez ebben az évadban a Rózsavölgyi Szalon, amely 2022. április 11-én, a Magyar Költészet Napján ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Az ünnepi szezonban először játszik a Rózsavölgyiben: Szacsvay László, Járó Zsuzsa, Karalyos Gábor, Alberti Zsófi, Kiss Mari, Egri Márta, Schmied Zoltán, s először rendez Ujj Mészáros Károly.

Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon alapítója, művészeti igazgatója így fogalmaz: „Színházunk művészeti gondolkodása a 2012-es alapítása óta nem változott: a színház értelmet ad a mának, igyekszik védelmet nyújtani a bizonytalan jövővel szemben, feladata, hogy társadalmi kérdésekkel, a világ minket érintő változásaival foglalkozzon. Társadalmi szempontból érzékeny, színvonalasan szórakoztató, de mindig művészi igényű előadásokat mutatunk be. Itt a hagyomány és az újító szándék teremti meg a műhelymunkát. Nincs állandó társulatunk, ám a művészek rendre visszatérnek hozzánk. Másfelől új művészeket – nagy neveket éppúgy, mint fiatalokat, pályakezdőket – ugyancsak megnyerünk az előadásainkhoz. Olyan darabokat tűzünk műsorra, amelyek értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban még nem kerültek színre Magyarországon. Kivételek mindig akadnak – kivételes helyzetekben. Most mutatjuk be Szakonyi Károly A hatodik napon című drámáját, amelyet négy évtized után napjainkra »alkalmaztunk« a szerző egyetértésével, aki a premierünk a napján, október 26-án lett 90 éves. Ezzel is tisztelgünk előtte.”

 

Horváth Péter, Radnóti Zsuzsa, Dicső Dániel, Szakonyi Károly, Keleti Éva - Fotó: Molnár Miklós

Horváth Péter, Radnóti Zsuzsa, Dicső Dániel, Szakonyi Károly, Keleti Éva – Fotó: Molnár Miklós

 

A Rózsavölgyi Szalon további bemutatói a 2021/22-es évadban

 

Szakonyi Károly: A hatodik napon

A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Szakonyi Károly korunk egyik legjelentősebb írója. Számára a legtartalmasabb közösségtípus: a család. De őt az érdekli, miért nem idilli ez a forma. A választ a tragikomédia műfajában adja meg. Megengedő szeretettel rajzolja meg a Balogh családot, amelynek tagjai – az édesanya halála után – egyre kevésbé találnak utat egymáshoz. Édesapjuk, Simon születésnapjára gyűlnek össze a testvérek a szülői házban. A szándék még megvan, az igény is, de nincs se elég idő, se elég türelem. A problémákkal szembenézni, egymással őszintén beszélni túl nagy teher, mikor mindenkinek megvan a maga nyűgje. Hétköznapi emberek, akik eltévedtek egy kicsit az életnek nevezett útvesztőben, de azért csak mennek előre rendületlenül.

Szakonyi Károly 1978-ban írta A hatodik napon című színdarabját, érvényességéből azonban mit sem vesztett az elmúlt több mint negyven évben. A szerző így fogalmazott darabja kapcsán: „Személyes, bensőséges élmények vezéreltek annak kimondására, hogy a szeretet gesztusai mennyire félrecsúszhatnak legnagyobb igyekezeteink ellenére is. Negyven év sok idő a mai gyors ütemű életben, sok minden változott, ám az emberi kapcsolatok minősége legkevésbé. Éppen ezért a történet a mai publikumnak is ismerős. Ugyanakkor a darab jelenhez csiszolása még közvetlenebbül szólítja meg majd a mai nézőket.”

Szereplők: Szacsvay László, Járó Zsuzsa, Karalyos Gábor, Mertz Tibor, Alberti Zsófi, Mohai Tamás
Rendező: Dicső Dániel

 

David Eldridge: Kezdet (magyarországi bemutató)

Minden történetnek van egy eleje. Amikor nagy csalódás ér bennünket, azt hisszük, itt a világ vége. Holott lehet, hogy épp egy nagy kaland veszi kezdetét. És itt pontosan a kezdet a lényeg, ahogyan egy férfi (Danny) és egy nő (Laura) megismerik egymást, miután már összeismerkedtek.

Az angol kortárs szerző fanyar és megható darabját pár éve mutatták be óriási sikerrel a londoni Royal National Theatre-ben. A kritika szerint „szívvel és humorral írt” darab, amely képes elhitetni velünk: a dolgok jobbak lesznek…

Szereplők: Danis Lídia, Schmied Zoltán
Rendező: Dicső Dániel

 

Lucy Kirkwood: Gyerekeink (magyarországi bemutató)

A mai világban hatvanasnak lenni nem azt jelenti, amit évtizedekkel korábban. A mai hatvanasok előtt még ott az élet. Ezt vallja a fizikus házaspár, Hazel és Robin is. A kemény munkával töltött évtizedek után egy vidéki házikóba költöznek, ahol jógáznak, kertészkednek, egészségesen étkeznek, és a jövővel kapcsolatos terveiket szövögetik. Egy nap beállít volt kolleganőjük, Rose, akit évtizedek óta nem láttak, és akivel együtt dolgoztak a közeli atomerőműben. Kezdetben úgy tűnik, kedves, baráti szándékú látogatásnak vagyunk tanúi, de csakhamar kiderül, hogy a színfalak mögött egy monumentális játszma zajlik. Rose Nemeziszként érkezik a házikóba, és az este végén Hazel és Robin életük legnehezebb döntését kénytelenek meghozni.

Lucy Kirkwood 2016-os darabja az írónőt rögtön az egyik legkeresettebb színpadi szerzővé tette, a The Guardian pedig az évszázad legjelentősebb drámái közé sorolta a művet. A Gyerekeink megrázó vízió arról, hogy miután a huszadik század során az egymást követő, ambiciózus generációk kizsákmányolták a környezetet, a következő évtizedekben a gyerekeink lesznek kénytelenek megfizetni ennek az árát. Kirkwood drámája nem száraz környezetvédelmi tandráma, hanem egy páratlanul izgalmas este ígérete: csupa élet, csupa humor, miközben a három hétköznapi hős története mélyen megrendítő is.

A Rózsavölgyi Szalon a Liza, a rókatündért is jegyző Ujj Mészáros Károly rendezésében, Baráthy György fordításában mutatja be a darabot.

Szereplők: Hegedűs D. Géza, Egri Márta, Kiss Mari
Rendező: Ujj Mészáros Károly

*Megjegyzés

Két éve a Rózsavölgyi Szalon hivatalosan is megkapta – Magyarországról, illetve Közép-Kelet-Európából elsőként – a Broadway Green Alliance (a New York-i Broadway-en működő színházak zöld, környezetvédelmi szövetsége) támogató levelét, amelyben kifejezik: fontosnak tartják és támogatják is, hogy elköteleztük magunkat a környezetbarát szemlélet mellett. A nálunk dolgozó művészek többsége elkötelezett környezetvédő, erről sokszor nyilatkoznak a sajtónak, illetve a közösségi oldalakon. Társalapítói vagyunk az országos Zöld Színház Projektnek. Mi is valljuk: a színház a szemléletformálás fóruma, élen kell járnia jelentős közösségi ügyek elindításában, segíthet a környezettudatos gondolkodás terjesztésében minél szélesebb körben. A jövőben megvizsgáljuk, hogy a színházi működés mely területén találhatunk ki még olyan megoldásokat, amelyekkel tehetünk a környezetünkért. A zöld színházi projektet is beemeljük a színházi nevelés programunkba, hiszen az egyén már gyermekkorától rávezethető (szocializálható, nevelhető, tanítható) a természeti és társadalmi környezetre való odafigyelésre.

Dacára annak, hogy a színház képes elgondolkodni minden társadalmi jelenségen, és elgondolkodtatni a nézőket mindezekről, a világ színpadain a környezetvédelem témaként sokáig egyáltalán nem jelent meg. Londonban nagyjából tíz éve játszanak ilyen műveket. A szerzők újabban azonban egyre több „zöld ügyet” vesznek be a darabjaikba. Főként emberi, családi konfliktusok, szituációk mellé, azokat felerősítve.

A Gyerekeink című darab kapcsán a Rózsavölgyi Szalon közösségi oldalán online szakmai beszélgetéseket szerveznek a 21. század legfontosabb kortárs kérdéseiről, a környezetvédelemről, a klímabiztonságról.

 

Peter Quilter: Behavazva (magyarországi bemutató)

Patrick magányos életet él vidéki házában. Egy nagyobb hóvihar alatt kopogtatnak az ajtaján. Judit áll ott, egy különc nő a szomszéd faluból, Patrick nem ismeri, életében nem látta, és reméli, hogy gyorsan elmegy. Nem így lesz, a vihar felerősödik, elzárja a világot, és összezárja a két embert Patrick házában.

A Behavazva egy szellemes és érzelmes darab két nagyon különböző emberről, akik próbálják nem megőrjíteni egymást, miközben lassan engednek az érzelmeiknek.

Peter Quilter az Egyesült Királyság egyik legtehetségesebb kortárs alkotója. Műveit a világ több mint 40 országában játsszák. A Behavazva című művét 2020 tavaszán írta, a pandémia kijárási tilalma idején.

Szereplők: felkérés alatt!
Rendező: Őze Áron

 

Pótolt premierek

A Rózsavölgyi Szalon 2021 nyarától folyamatosan pótolta a pandémia miatt elhalasztott bemutatóit. Ebben a sorrendben: Churchill és Garbo (szerző: Isabelle Le Nouvel; szereplők: Hegedűs D. Géza Nagy-Kálózy Eszter Csiby Gergely; rendező: Hegedűs D. Géza); Intim vallomások (szerző: Jérôme Tonnerre; szereplők: Pál András, Bánfalvi Eszter, Mertz Tibor, Sipos Vera; rendező: Sipos Vera; Keresztül-kasul (szerző: Jerry Mayer; szereplők: Pokorny Lia, Király Dániel; rendező: Dicső Dániel); Az elnök szabadsága (szerző: Penny Gold; szereplők: Schneider Zoltán, Söptei Andrea, Sztarenki Pál, Erdélyi Timea, Ágoston Péter; rendező: Sztarenki Pál); El kell mondanom (szerző: Zalán Tibor; szereplők: Kútvölgyi Erzsébet, Ágoston Péter, Fekete Linda, Auksz Éva, Cserna Antal, Sipos Imre, Ozsgyáni Mihály; rendező: Őze Áron) 

 

Legek a Rózsavölgyiben

  • Az utolsó óra – Alföldi Róbert és Jordán Tamás főszereplésében – hamarosan a 260. előadásánál tart – 2013. február óta.
  • Az őz – Szabó Magda művének színpadi változata – 2021. október 10-én érkezett el a 70. előadásához.
  • A Valami csaj(ok) – Pokorny Liával és Őze Áronnal – 2021 decemberében éri el a 140. előadását. Öt éve mutattuk be.
  • A Táncórák – Ullmann Mónikával és Józan Lászlóval – a 90. előadásához közelít.
  • A Diplomácia túl van a 100. előadásánál.
  • A Kései találkozás – Molnár Piroskával és Jordán Tamással – november 22-én ünnepli az 50. előadását.
  • Jordán Tamás Széllel szembe című verses stand up előadását a Rózsavölgyi Szalon megnyitásával egy időben mutattuk be: lassan tíz éve!
Print Friendly, PDF & Email

HozzászólásokArchívum

Hozzászólások

DISQUS