Képletek és kalandozások • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Képletek és kalandozások

2021. december 17-én 16.00 órakor nyílik Lantos Ferenc (1929-2014) kiállítása a Modern Magyar Képárban (Pécs, Papnövelde utca 5.).

„El kell jutnunk odáig, hogy képeink vizuális képletek legyenek, amelyek lehetőséget biztosítanak a nézőnek ahhoz, hogy a képlet ismeretlenjeit a saját tapasztalataival helyettesítse be.”

„Az egész munkásságom egy vizuális kalandozás, melynek lényege a festészet értelmének keresése.”

A pécsi Modern Magyar Képtár állandó kiállítása – mely a magyar képzőművészet történetét a Nagybányai Iskolától napjainkig remekművekkel mutatja be – mellett látható Lantos Ferenc több mint 150 művet, az életmű széles spektrumát megjelenítő időszaki kiállítása.

A Janus Pannonius Múzeum Képző- és iparművészeti osztályának gyűjteményében lévő, illetve a művész által Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának ajándékozott alkotásokon túl számos magángyűjteményből kölcsönzött mű is látható a tárlaton, bemutatva Lantos Ferenc nemzetközileg jelentős életművét, s az életmű különböző korszakainak formai és ábrázolás-technikai gazdagságát, variációs sokféleségét. Az elemi, geometrikus motívumok vizuális nyelvének képletei és az egyéni kézjegyek festői gesztusainak kalandozásai, a grafikák, szitanyomatok, festmények, zománc- és farostlemezképek egyedülállóan kiemelkedő – először itt megtekinthető – együttese által ez a kiállítás igazi szenzációt jelent nemcsak a műértő szakmai elit, hanem az érdeklődő nagyközönség számára is.

A kiállítás megnyitója 2021. december 17-én, pénteken 16.00 órakor lesz. A kiállítást megnyitja: Zag Gábor, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere, a kiállítás védnöke. A kiállítást szakmailag megnyitja: Nagy András, a JPM Képző- és iparművészeti osztályának vezetője. A kiállítás megtekinthető 2021. december 18-tól 2022. október 30-ig, hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óráig.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS