A Pécsi Harmadik Színház januári műsora • Hetedhéthatár

Színház

A Pécsi Harmadik Színház januári műsora

A Pécsi Harmadik Színház legújabb produkciója, az ÁJLÁVJÚ című musical a férfi-női kapcsolat örök témáját járja körül az első randevútól a házasság, a gyermeknevelés és a válás nehézségein át egészen az elmúlásig –  megannyi vicces, szívbemarkoló, vagy épp groteszk, de mindenképpen ismerős helyzet tükrében. A sok helyütt játszott off-Broadway musical közel 60 szereplőjét 4 színész: Stubendek Katalin, Kusnyér Anna, P. Petőcz András és Götz Attila kelti életre. Az előadás – mely Götz Attila első színházi rendezése – élőzenei kísérettel szólal meg, professzionális hangszeres muzsikusok közreműködésével, Bókai Zoltán zenei vezető irányításával. A Pécsi Balett Harangozó-díjas művésze, Molnár „KECSO” Zsolt koreográfus olyan mozgásvilágot teremtett a szereplők számára, amely a színészi teljesítménnyel egyenrangú alkotóelemévé nő az előadásnak.

A teátrum többszörösen díjnyertes produkciója, a PISZKAVAS túl van a 75. előadásán. Elfojtott indulatok, megrázó pillanatok, groteszk humor, elvágyódás – a kortárs ír szerző, Martin McDonagh drámája Parti Nagy Lajos magyar szövegével, Vincze János rendezésében elevenedik meg. Olyan mű ez, mely sírva nevettet, hisz tragikum és komikum, könnyed játék és véres valóság mesteri ötvözete. Az előadáson Bacskó Tünde és Füsti Molnár Éva főszereplése mellett László Csabát és Tatai Gergőt láthatja a közönség.

Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának nyitó darabja, a BÁNYAVIRÁG immár a 80. előadásához közeledik a Pécsi Harmadik Színházban. A kritikusok egybehangzó véleménye szerint az eddigi színpadi adaptációk közül ez a legszenvedélyesebb. E fekete humorral megírt tragikomédia a produkció főszereplőjének, László Csabának országos ismertséget hozott. Székely Csaba műve egyszerre érzékelteti groteszk humorral a helyzetek komikus abszurditását és mutatja meg az emberi sorsok torokszorító reménytelenségét. Vincze János rendezésében László Csaba, Bánky Gábor, Tamás Éva, Bacskó Tünde és Németh János örvendezteti meg nagyszerű alakítással a nézőket.

Farsangi témájú történettel folytatódik a teátrum JÁTSSZ MA VELEM! című sorozata, amely Bogárdi Aliz kedves meséjével és Tamás Éva Játéktárának muzsikusaival várja a kicsiket és szüleiket, nagyszüleiket egy jó hangulatú, hétvégi családi programra. A gyermekek és felnőtt kísérőik szombat délelőtt közösen állítanak színpadra egy farsangi történetet úgy, hogy a legbátrabbak egy-egy szereplő bőrébe bújva színpadra lépnek, a legügyesebbek megfestik a díszletet, a legötletesebbek összeválogatják a szükséges jelmezeket, a zenélni vágyók pedig a profi muzsikusok legfőbb segítői lesznek ritmushangszerekkel és dallal egyaránt.

Mucsi Zoltán, Katona László, Simkó Katalin, Fodor Tamás és Kovács Krisztián főszereplésével érkezik a Pécsi Harmadik Színházba a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné közös produkciója, az ELEVEN ÉJSZAKA című előadás Koltai M. Gábor rendezésében. A darab szerzője napjaink ünnepelt dráma- és forgatókönyvírója, Conor McPherson. A kritikusok szerint „brutálisan drasztikus, ugyanakkor költői, lebegő is a Szkéné Színházban bemutatott Eleven éjszaka. Meg még misztikus is a meglehetősen sikeres kortárs ír szerző Conor McPherson darabja. Izgalmas koktélt kever látszólagos ellentétekből. Fókuszba állítja a magányt, amivel bevalljuk/nem valljuk, mindannyian küzdünk, akkor is, ha sok ember vesz minket körül.”

A minden idők egyik legnépszerűbb pécsi színésznője, Vári Éva főszereplésével műsorra tűzött előadás, A SZENT CSALÁD egy szeretetre éhes, esendő öregasszony életébe enged bepillantást, aki négy gyermeket nevelt föl, és egyedül maradva foggal-körömmel harcol a szeretetükért. Schwajda György tragikomédiája több mint három évtized múltán is húsbavágóan időszerű. Az előadást a Jászai-díjas Vincze János rendezte, a további szerepekben Németh János, Bánky Gábor, Tamás Éva, Götz Attila, Füsti Molnár Éva, Bacskó Tünde, László Csaba és Tatai Gergő látható.

A könnyed szórakozásra vágyóknak Moravetz Levente és Horváth Krisztián: ÖRÖMLÁNYOK VÉGNAPJAI című zenés vígjátéka ígér kellemes perceket. Moravetz Levente rendezésében Fodor Zsóka, Dévényi Ildikó, Fábián Anita, Szőke Zoltán, László Csaba, Csáki Edina és Szabó Arnold gondoskodik a sikerről.

Szakonyi Károly egyik legtöbbet játszott komédiája, az ADÁSHIBA mit sem veszített aktualitásából az elmúlt évtizedekben. A tavalyi bemutatót az író személyes jelenlétével is megtisztelte, s úgy fogalmazott, hogy az előadás rendezője, Vincze János „nagyon ízlésesen valósította meg azt a modernizálást, amit korunk életformája diktál, amit a darab elbír, ami a mai nézőnek kell… Nagyon szépen építette föl, a történet érzelmi íve a pianissimóból egészen a crescendóig erősödik. A vége itt is szívbemarkoló, mert addig sokszor, jókat röhögünk, aztán meg kicsordul a könnyünk”. Az előadás Bánky Gábor, Dévényi Ildikó, Kulcsár Viktória, László Csaba, Tamás Éva, Tatai Gergő, Fábián Gábor és Krum Ádám játéka révén emlékezetes színházi estét ígér.

(Forrás: www.pecsiharmadikszinhaz.hu)

 

Print Friendly, PDF & Email

HozzászólásokArchívum

Hozzászólások

DISQUS