10 éves a Rózsaszín Zsolnay Kiállítás – izgalmas programmal ünnepelhetünk! • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

10 éves a Rózsaszín Zsolnay Kiállítás – izgalmas programmal ünnepelhetünk!

Tíz éve nyílt meg a Zsolnay Kulturális Negyedben a Rózsaszín Zsolnay kiállítás, Winkler Barnabás gyűjteménye. Ez idő alatt összesen 161 644 látogató csodálta meg a tárlatot. A jubileumot ünnepelve könyvbemutatót tartanak a gyűjtő, valamint Kálid Artúr színművész és Winkler Orsolya hegedűművész részvételével.

Winkler Barnabás

Az évforduló alkalmából újra megjelenik, ezúttal bővített kiadásban a Rózsaszín Zsolnay című album, melynek bemutatóján maga a gyűjtő is részt vesz. December 19-én 15 órától a Zsolnay Negyed Apostolos termében Winkler Barnabás építész, akadémikus, a művészetek doktora elmondja gondolatait a kiállításról és mesél a könyv születésének körülményeiről. Közreműködik Kálid Artúr színművész és Winkler Orsolya hegedűművész. A részvétel ingyenes!

Ezen a napon a Rózsaszín Zsolnay kiállítás ingyenesen látogatható azok számára, akik rózsaszín ruhadarabban érkeznek az eseményre.

Az elmúlt tíz év során a világ minden tájáról érkeztek turisták a kiállításra, akik csak az elragadtatás hangján beszéltek a „rózsaszín varázsvilágról.” Az 1200 darabos tárlat azokat a mindennapi Zsolnay használati tárgyakat – kávés- és teáskannákat, szappantartókat, bögréket, kuglófsütőket, süteményes- és tortatálakat, zsírosbödönöket és boroskancsókat – mutatja be, melyek Zsolnay Vilmos 1880-as évek elején megkezdett pink-kísérleteinek nyomán születtek. Az első évtizedekben ezek a tárgyak nagyobbrészt kézzel készültek, ezért nem találunk közöttük két egyformát; hol a kiöntőjük, hol a fülük, hol az alakjuk, de gyakran a külső mázuk színárnyalata is különbözik egymástól.

A Rózsaszín Zsolnay kiállítás

A bemutatásra kerülő használati tárgyakat a Zsolnay-család elmondása szerint a manufaktúrában az alapítástól kezdve évtizedeken át, a századfordulóig gyártották. A kiállítás bevezető terme a rózsaszín termékek raktárának egykori hangulatát idézi, melyről Zsolnay Vilmos unokája, Zsolnay Teréz így ír visszaemlékezéseiben:

„Megépült a Felsővámház utca mentén húzódó emeletes raktárépület. Az emelet végestelen végig a rózsaszínedény-raktár foglalta el: háromszázharminc különböző forma, nyolcszáznegyven nagyságban, illetve kivitelben. Volt itt minden a játékedénykéktől a konyhaedényen át a harmincliteres zsírosbödönig, a mosdó- és étkészlettől a fényarannyal díszített vázákig és hamutartókig. Amikor a déli hosszú ablaksoron besütött a nap, még a levegő is rózsaszínűnek látszott.”

A kiállításról 2012-ben:

Winkler Barnabás Zsolnay-fundamentuma

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS