Steampunk lámpák • Hetedhéthatár

Galéria

Steampunk lámpák

Mi is a steampunk? Az 1980-as évek végén megjelent kortárs stílus és tematika, valamint alternatív művészeti szubkultúra, amely a legkülönbözőbb formákban jelenik meg – többek között a szépirodalom, a képzőművészet, a művészfilmek, a ponyvairodalom, a popzene, a számítógépes játékok, a képregények, a mindennapi tárgykultúra és formatervezés terén.

Az úgynevezett neoviktoriánus stílusból meríti formáit, ezeknek egyfajta újraromantizálását vagy jelenkori dekadenciáját adja. Jelentős irányzattá vált napjainkban a modern eszközök pl. számítógép, mobiltelefon, elektromos gitár „régiesítése”, amelyet napjainkban egyre gyakrabban hívnak „steampunkosnak”. Gyakori díszítőelemek ilyenkor: a fogaskerék, kulcsok, csavarkulcsok, óraműves alkatrészek, fémcsövek, fém- esetleg fa, kaucsuk (de semmiképpen sem műanyag) alkatrészek szerepeltetése. Jellemző színek az óarany, az ólmos (esetleg abszint-zöld) árnyalatok.

A steampunk design szintén a neoviktoriánus formákhoz vonzódik, ezeket keveri esetleg szecessziós vagy későrokokós, eklektikus stílussal. A steampunk divat általában az aktuális trendeket vegyíti 18. vagy 19. századinak tartott idealizált elemekkel, ezekhez teszi hozzá a fogaskereket, vagy az alkatrészeket, mint díszítést. Az ornamentikában érintkezik valamennyire a punkosabb divatirányzatokkal is, ahol ezek az alkatrészek (fogaskerék, kulcs stb.) a szokásos punk (pl. tű, sörös doboz nyitó fogantyú) díszítőeszközöket helyettesítik. Főképp a melankolikus steampunk tárgykultúrára jellemző a morbiditás, mint pl. a clockpunk taxidermia, vagy a roncsolt porcelánbabák, archaizált robotikus szerkezetek, automaták műalkotássá minősítése.

Galéria rovatunkban ezúttal steampunk lámpákat mutatunk be.

 


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS