Egyedülálló virtuális valóság játék a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Egyedülálló virtuális valóság játék a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a január 11-én kezdődő, Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválra érkezőket egy igazán különleges élménnyel lepi meg: a virtuális valóság programnak hála a látogatók a kötéltáncosok bőrébe bújva átélhetik, milyen érzés 7 méter magasan egyensúlyozni. Ez egy teljesen új fejlesztés, amit a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ számára alkotott meg a magyar Code and Soda informatikai cég, akik a virtuális játék fejlesztése során folyamatosan konzultáltak a cirkusz vezetőségével és az ott dolgozó szakemberekkel.

Az informatikai szakemberek először lemodellezték a Fővárosi Nagycirkusz belső terét. A részletek mellett arra is ügyeltek, hogy megfelelően visszaadják a már ismert teret, azaz a manézst és a cirkuszi hangulatot. Ezt követően hosszan tesztelték mit élhet át egy kötéltáncos, milyen érzés a kötélen állni, haladni, hiszen ez adja az élmény lényegét.

A tapasztalataik összesűrítésével a lehető legkényelmesebbé és felhasználóbaráttá tették a játékot, ami a fesztivál teljes ideje alatt, a Fővárosi Nagycirkusz előtti gömbsátorban várja majd a látogatókat. A játékot egyszerre egy ember használhatja, akit hostessek fognak segíteni. A játékosok kapnak egy virtuális szemüveget, amely szinte teljesen becsapja az érzékeket. A szemüveghez nem csatlakoznak kábelek, ezért viszonylag szabad mozgást tesz lehetővé, miközben el kell jutniuk a kötél egyik végétől a másikig. A szemüveghez fejhallgató is tartozik: a mutatványt a Fővárosi Nagycirkusz zenekara kíséri – pont, mint a valóságban – és az intézmény konferansziéja, Maka Gyula biztatja a bátor vállalkozókat. A játék nem veszélyes, a valóságban nem sétálnak magasan, csak az agyuk hiteti el a játékosokkal. Ráadásul a látogatók választhatják ki a virtuális magasságot, így a tériszonyosoknak sem kell aggódniuk.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS