Szarvas István Kérdeztem válaszoltak VI. kötetét mutatták be a Fészek Művészklubban • Hetedhéthatár

Asztaltársaság

Szarvas István Kérdeztem válaszoltak VI. kötetét mutatták be a Fészek Művészklubban

Budapesten, 2022 január 26-án került sor Szarvas István újságíró, író Kérdeztem-Válaszoltak VI. interjúkötetének bemutatójára, amelyet a helyszínen mintegy harmincan, a világhálón hat országból ugyanennyien követtek. Az eseményről két részletben számolunk be.

Temesi László író, újságíró az est moderátora köszöntötte a megjelenteket, majd felkérte először Kocsi Ilonát, a Magyar Újságírók Szövetségének elnökét, majd Komlós Attilát, a Hetedhéthatár Magazin főszerkesztőjét köszöntőik elmondására.

 

Kocsi Ilona:

Kocsi Ilona mondja el köszöntőjét

Rövid leszek, hiszen nem a köszöntőre kíváncsiak önök, hanem nyilván a szerzőre és a szerző művére. Csak néhány gondolatot mondanék. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnökeként büszke vagyok arra, amikor valamelyik tagunk könyvet jelentet meg, hiszen ez azt jelenti, hogy fontosnak tartják tagjaink, hogy gondolatainkat a napi munka mellett maradandó formába is öntsék. A maradandó forma ezúttal a könyv. Van, aki a napi, heti munka mellett ír egy teljesen külön alkotást, egy nagy regényt, kis regényt, elbeszélés-gyűjteményt, és van, aki már úgy próbálja alakítani a napi munkáját, hogy a sok interjúból összejöjjön végül is egy interjúkötet. Azt hiszem, hogy Szarvas István ebbe a kategóriába tartozik; sok interjú, sok kötet. Azt mondhatnám, hogy praktikus megoldás. Ugyanakkor, hogy megjelenik e-book formában is ez a könyv, ez meg egy korszerű megoldás. Különösen most éppen, azt hiszem, tegnap olvastam egy hírt, hogy a papír ára a tavalyihoz képest 100%-kal nőtt. Ez azt jelenti, hogy nagyon megdrágul majd a könyvek előállítása. És tulajdonképpen meglepő ez az egész tendencia, mert amellett, hogy nagy infláció van, de a 100% az rettenetesen sok. Kiderült, hogy a környezettudatos, környezettakarékos megoldás arrafelé vitte a csomagolóanyag gyártókat, az éttermeket, hogy műanyag tányérok, műanyag csomagolóanyagok helyett papírt használjanak. Ami viszont elvonta a könyvekből is bizonyos fokig a papírt. Tehát István jól döntött, amikor azt mondta, hogy most gyorsan jöjjön az e-book, hangos könyv, és aztán majd nem tudom, hogy anyagilag bírni fogja-e a megdrágult papírárat, ami idén mindenkit elért.

Tehát az e-book. Azt gondolom, az e-book egy korszerű megoldás. Sokan idegenkedünk tőle, a jelenlévők többsége is így van ezzel, hogy a könyv az, amit megfogunk, megszagolunk, megtanulgatunk és úgy tudunk olvasni. De tudomásul kell venni, hogy a világ arrafelé visz bennünket, hogy megjelenik a kis e-book-olvasó – megjelent, most más nem is új, hát, régóta létezik –, és praktikus, mert sok száz, sok ezer könyv is belefér. Tehát aki efelé megy, elég jól dönt. Aki viszont megmarad a hagyományos formánál az is, hiszen a Gutenberg-galaxis, ha úgy vesszük, mégis csak a nyomtatott könyv világát jelenti. Ámde azt gondolom, hogy aki azt jósolta sok száz évvel ezelőtt, hogy ennek előbb-utóbb vége lesz, az tévedett, mert ez a galaxis az e-book szerintem megerősítés kap.

És talán még egy gondolat, Vörösmarty Mihály Gondolatok a könyvtárban című költeményében fogalmazza meg e kérdést: ment-e a könyvek által a világ elébb? Azt hiszem, hogy itt mi, akik jelen vagyunk, azt gondoljuk, hogy igen. Én a MÚOSZ elnökeként annak örülök, hogy ha MÚOSZ tagjai által megírt sok-sok könyv által is ment elébb a világ, és örülök, hogy ma egy újabb könyv bemutatójának az ünnepén lehet itt. Gratulálok a szerzőnek! És önöknek meg jó olvasást!

 

Komlós Attila:

Szarvas István, Temesi László, Komlós Attila

Szeretettel és tisztelettel köszöntöm a kedves megjelenteket, és külön szeretettel a mai este főszereplőjét, Szavas Istvánt, akinek a köszöntése is a mai nap programja – hiszen születésnapja lesz néhány napon belül. Néhány gondolatot én is szeretnék megosztani önökkel itt ezen a jeles estén. Szarvas István, ahogy már hallhattuk, több száz interjút készített, fáradhatatlanul kutatja föl azokat az értékes, érdekes személyiségeket, akik itt élnek közöttünk, de keveset tudnak róla a nagyközönség részéről. István felkészül belőlük, mondhatjuk így, és olyan mélyinterjúkat készít velük, amelyek nemcsak a szakmai munkájukat, tevékenységüket érintik, hanem nagyon sok esetben annál jóval mélyebbre hatolva az egyént, a személyiséget is megismerhetjük, egy kicsit a magánéletébe is betekinthetünk úgymond. Ez annak a jele, hogy István nagyon profin, felkészülten közeledik a riportalanyai felé, nemcsak felszínesen szeretne néhány dolgot megtudni róluk, hanem érezhető, ahogy olvassuk az interjúkat, az a közvetlen személyes kapcsolat, amit profi módon tud kialakítani a megszólaltatott riportalanyával.

Elnök asszony már tett utalást arra, hogy a nyomtatás helyzete milyen a napjainkban. Én ugyanezt a gondolatot szeretném egy kicsit tovább folytatni, felvenni a fonalat. Úgy érzem, hogy már bizonyított sok-sok évszázad alatt, a nyomtatott forma, és ezért is nagy elismerés illeti Istvánt a tekintetben, hogy ebben a nehéz időszakban mégis a könyvet választja, a nyomtatott formát, azért, hogy megmaradjon az utókor számára a sok-sok értékes interjú. Hiszen az online térben azért azt tapasztalhattuk mindannyian már, hogy a dokumentumok egyik pillanatról a másikra eltűnhetnek, akármilyen technikai malőr folytán megsemmisülhetnek olyan értékek, amik egy időben rendelkezésre álltak. Majd a következő generációk számára is egy kordokumentumként fognak szolgálni ezek a kötetek, amelyből ötöt már kézzelfogható formában is olvashatunk, a hatodik e-book formájában van jelen. De úgy tudom, hogy májusban az is nyomdába fog kerülni, és szintén fennmarad az utókor számára.

Röviden ennyit szerettem volna elmondani. Végül, de nem utolsó sorban szeretném megköszönni Istvánnak ezt a hasznos tevékenységet. Kívánok neki sok energiát, hogy további interjúkat tudjon készíteni, és így megismertetni velünk értékes, érdekes személyiségeket. Legvégül, de nem utolsó sorban szeretettel gratulálok közelgő születésnapodhoz!

(Fotók: Egressy Rita)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS