február 2022 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2022. február

Látszólag ok nélküli egybeesés

A FÉSZEK Művészklubban 2022. március 1-jén 18.00 órakor nyílik meg Babinszky Csilla kiállítása Látszólag ok nélküli egybeesés címmel a Galériában és a Herman teremben. A kiállítást megnyitja: Készman József művészettörténész.

Paulo Coelho: Az íjász

Paulo Coelhonak, aki kjudót (japán íjászat) gyakorolt, Oiticica javasolta, hogy írjon egy könyvet az íjászatról. A könyv arról szól, hogy az idős mester hogyan tanítja meg azt a fiatal embert, aki azt hiszi, hogy mindent tud. Az ifjú erős elszánt tehetséges. Tudja, hogyan kell bánni az íjjal, de még sokat kell tanulnia a lélek harmóniájáról. A mester megfontoltságra és a lehetőségek felhasználására vezeti rá az ifjú tanítványt. Az íjász a kitartás és az önmagunkhoz való visszatalálás könyve.

Háború, tanya és a tanyasi iskola

– Légiriadó! Baja, Bácska berepülés! – hangzott ismételten a rádióból. Ekkor már tudtuk, hogy repülők sokasága fogja hamarosan ellepni az eget. Menekülésre kényszerített mindenkit, mi is menekültünk. A naptár 1943-at mutatott.

2022. február végén

Mit mesélhetnék most,
február havában?
Karanténban voltam,
nem farsangi bálban.
Beoltottak kétszer,
maszkom is van három.

Viktor és Viktória – 6. rész

Mialatt egyik oldalon újabb és újabb, radikálisabbnál radikálisabb tervek kieszelésén dolgoztak, másik oldalon pedig az ország, most már Bukaresttel az élen folytatta a harcot egy demokratikusabb rendszerért, Viktor nyugtatókat szedve heverészett, és olvasott. De már nem volt egyedül.

Orosz hadművelet – Áder: Magyarország határozottan elítéli a támadást

Magyarország határozottan elítéli az Ukrajna elleni orosz támadást – jelentette ki Áder János köztársasági elnök a bukaresti kilencek államfői megbeszélésén pénteken Varsóban. A Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Áder János azt mondta: az Ukrajna elleni orosz támadás egyike a második világháború óta Európában látott legnagyobb katonai fellépéseknek, de 1956-ban Magyarország is kénytelen volt hasonlót elszenvedni.

Falevél

Hová visz a szél, hol talál az idő
Hulló élet árnya – falevél?
Surrogó neszedtől halkul el a fény
Szárnyad végső utazásra kél
Nincs többé más cél csak az ég

Ursula von der Leyen elnök az Oroszországgal szembeni uniós szankciócsomagról

A mai események fordulópontot jelentenek Európa számára. Bombák záporoznak ártatlan nőkre, férfiakra és gyermekekre. Az életük forog kockán, és sokan meg is halnak. Mindez 2022-ben történik – Európa szívében. Putyin elnök úgy döntött, hogy ismét háborút szít Európában. Ukrajna teljes körű lerohanásának vagyunk tanúi.

A Pécsi Dalárda története – (1847, 1862-1949) – 42. rész

Összegzésként ismét forduljunk a mi jó öreg Haksch Lajosunkhoz (1862-1939), nézzük, mit írt ő erről. „Egybehangzó még ma is, több év múltán is, a vélemény, hogy a Pécsi Dalárda e vállalkozása merészségre, nagyságra fölülmúlja a mi műkedvelőink összes előző vállalkozásait, s legértékesebb emléke lesz ez a mi zenei életünknek minden időkre.

Ma este felnövünk – ősbemutató lesz a Centrál Színházban

Március 5-énLondon után másodikként a világon, a budapesti Centrál Színházban lesz a világhírű Mischief  Theatre ellenállhatatlanul mulatságos műve, a Ma este felnövünkhazai ősbemutatója. A replika előadásában, az angol Kirsty Patrick Ward rendezésébena nagysikerű Ma este megbukunk csapata – Ágoston Katalin, Mészáros András, Rada Bálint és Schmied Zoltán – mellett olyan nagyszerű színészek lesznek láthatóak a színpadon, mint Földes Eszter, Trokán Nóra és Fehér Tibor. Adott egy általános iskola osztály – csupa bumfordi, kibírhatatlan és imádnivaló kölyök – az ő felnőtté válásukat követjük végig.

Kopátsy Sándor: Van kiút

A társadalmi felemelkedés és a gazdasági felzárkózás ma már szinte kizárólag a humán erőforrásokon, az emberi tényezőkön múlik! Ezzel szemben a közgazdaságtan továbbra is a múlt századi nyomvonalakon halad, és a gazdasági sikerek eredőit a gazdasági tényezőkben keresi – írta Kopátsy Sándor a Van kiút! című kötete 1995-ös első kiadásában. Az esszégyűjteményt most a Pallas Athéné Könyvkiadó jelentette meg az életműsorozat harmadik köteteként.

Ha meghalok

…Vajon mit tesznek
Majd a csillagok?
Tán ragyognak tovább báván
Keresztbe tett kézzel
Vagy én is egy leszek közülük
Egy elveszett holt lélek

Retró Pécs – Ahogy én láttam

Retró Pécs – Ahogy én láttam címmel nyílt meg 2022. február 17-én nyílt barátunk és szerzőtársunk, Dr. Antos Árpád fotókiállítása Pécsett, a PKK Apáczai Művelődési Házban. Dr. Antos Árpád a Mecseki Fotóklub tagjaként már az 1950-es évek óta készít fényképeket a városról. A PKK Apáczai Művelődési Ház kiállításán ezekből a fotókból mutat be válogatást.

A 2022. évi Kortárs Magyar Dráma-díj nyertesei

Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg – Örkény István özvegye, életművének gondozója – Kortárs Magyar Dráma-díjat alapított, amelyet először 2019-ben ítéltek oda.  Radnóti Zsuzsa és a díjat odaítélő „Alapítvány a kortárs magyar drámákért” kuratóriuma: Csizmadia Tibor, Lőkös Ildikó, Nánay István, Németh Gábor.

Műremek

Ronda egy história volt. Ronda, mert érthetetlen. Logikátlan. Ha meg mégis volt logika benne, akkor pedig egyenesen félelmetes. Hogy mik történnek manapság! Már az első nap is furcsán indult. Marci megérkezett – és mégsem érkezett meg.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS