Húsvéti bélyeg - 2022 • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Húsvéti bélyeg – 2022

A Magyar Posta forgalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a kereszténység legnagyobb ünnepét, a húsvétot. Az értékjelzés nélküli, Belföld felirattal ellátott, öntapadós bélyegen és a hozzátartozó borítékon az ünnephez kapcsolódó grafikai kompozíciók láthatók Maros Krisztina grafikusművész tervei alapján.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. Az Újszövetség szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A 2022. évi húsvéti bélyegen, valamint a hozzákapcsolódó borítékon és bélyegzőn a húsvéthoz kapcsolódó vallásos illetve népi tradíciókra visszavezethető néhány szimbólum jelenik meg.

 

 

A bélyegképen látható bárány a legősibb húsvéti jelkép, Jézus Krisztust szimbolizálja, aki meghalt az emberiség bűneiért. Az Újtestamentumban Jézus Krisztus az emberiség megváltására jött a földre: „Krisztus a mi bárányunk, aki megáldoztatott érettünk.”

A borítékon látható kiscsibe szintén a húsvéti jelképek közé tartozik. Az életet szimbolizálja, amely látszólag ezelőtt nem létezett – ez Jézus feltámadására is utal, vagyis arra, hogy van élet a halál után is. Az alkalmi bélyegző grafikáján egy hímes tojás szerepel. A tojás, a belőle kikelő madárral, a sírjából feltámadó Krisztust is jelképezi, amellett, hogy a termékenység ősi jelképe is. A téli időszak utáni első tojások éppen húsvét idejére estek, valószínűleg ezzel függ össze, hogy az emberek a tavasz érkezése feletti örömüket a tojások kifestésével, hímzésével fejezték ki.

A bélyegújdonság a Codex Értékpapírnyomda Zrt.-ben készült. 2022. március 11-től a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken és a www.posta.hu-n vásárolható meg.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS