110 éve született Örkény István – így ünnepel az Örkény Színház • Hetedhéthatár

Színház

110 éve született Örkény István – így ünnepel az Örkény Színház

Előadásokkal és virtuális kiállítással ünnepli névadója születésének 110. évfordulóját az Örkény Színház. A Van választásunk címet viselő egyperces novelláról elnevezett eseménysorozat hétvégéjén, április 3-án az Azt meséld el, Pista!, április 4-én pedig a Tóték című előadást láthatta a közönség. Az író születésének évfordulóján, április 5-én a Nézzünk bizakodva a jövőbe! című előadást tűzi műsorára a színház.

Az előadások mellett a színház Örkény István életének és munkásságának emléket állító virtuális kiállítást tervez, amelynek demó verziója április 5-étől lesz elérhető a www.orkenyszinhaz.hu weboldalon. A folyamatosan frissülő kiállításban archív fotók, felvételek és az Örkény-ősbemutatókban szereplő színészekkel, alkotókkal készült interjúk is helyet kapnak majd.

Reményi József Tamás A hagyományteremtő Örkény című, a Digitális Irodalmi Akadémia honlapján olvasható esszéjében így ír a szerzőről: „Kortársai közül Örkény fogalmazza meg a legradikálisabban a történelmi méretű vereségek rettenetének és ugyanakkor a túlélés mindennapi képességének ellentmondásos tapasztalatát. A humanista hagyományokat rendületlenül őrzi, de parodisztikus módon tudomásul veszi, hogy ez a hagyomány sokszorosan sérült, romokban hever. Ezért vallja, hogy „a groteszk a XX. század válasza a XIX. századra”, és az életmű győzelme, hogy megállapítása a XXI. századra is ugyanúgy érvényes marad. Ennek a belátásnak a nyomán tárja elénk, ahogyan egy közösként elképzelt történet apró darabjaira hullik, a személyiség pedig a végletekig kiszolgáltatottá válik. Így lesz az író legjellemzőbb formája az „egyperces”, amely a maga talányos tömörségével, épp csak felvillantott, majd újra homályba merülni hagyott paradoxonjaival tűpontosan érzékelteti az eszmények és a gyakorlat, az élet titokzatos szépsége és a napi banalitások szétcsúszását. Így kényszerül elbeszéléseiben, drámáiban a magánélet a kataklizmákkal szemben folyamatos szerepjátékra. Örkény színpadi munkái ebben az értelemben mind „színházak a színházban”.

 

Örkény István
Kép forrása: Fortepan


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS