Pécs: középpontban az emberi jogok • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Pécs: középpontban az emberi jogok

Szeptember 11. és 17. között ismét a Szabadság és az Emberi Jogok fontossága járja át Pécs városát a II. Freedom of My Identity Emberi Jogi fesztivál alkalmával. A programkavalkádot szemináriumok, izgalmas műhelymunkák, kerekasztal-beszélgetések és kulturális rendezvények gazdagítják. A héten kiemelt figyelmet kapnak a nemzetiségek és kisebbségek, köztük a cigányság, zsidóság, valamint az LMBTQ+ közösség.

A fesztivál záróeseménye a II. Pécs Pride Felvonulás, melyet 2021-ben a város közönsége Made in Pécs díjjal tüntetett ki.

„Különbözünk, de nem vagyunk jobbak, sem rosszabbak!” – Lily Ebert, magyar származású holokauszt-túlélő. Így szól a II. Pécs Pride Felvonulás mottója. Különbözőségeink megismételhetetlenné tesznek minket és ez a sokszínű társadalom alapkövét jelenti. Természetből adódó, megváltoztathatatlan tulajdonságaink azonban önmagukban nem adhatnak okot az értékítéletre.

A tavalyi, Magyarország történetében mérföldkőnek számító felvonulás bizonyította, hogy bárhol szabad ünnepelni a szeretet minden formáját, vidéken ugyanúgy, mint a fővárosban. Pécs városa számtalanszor elköteleződött már a sokszínűség mellett. A 2021-ben megrendezett Pécs Pride a pécsi lakosok szavazatai alapján kiérdemelte a Made in Pécs-díj közönségdíját.

A II. Freedom of My Identity Emberi Jogi Fesztivál és a Pécs Pride időpontját 2022. március 20-án, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napján jelentették be. Ez fontos üzenetet hordoz és a kisebbségek egymás iránti kölcsönös tiszteletére és elfogadására hívja fel a figyelmet. A szervező Diverse Youth Network egész csapata azon dolgozik, hogy párbeszédet teremtsen a döntéshozók, valamint a többségi társadalom és a kisebbségi csoportok között. A szervezők szeretnék, hogy 2022-ben Magyarországon mindenkit a képességei és a kitartása alapján becsüljenek meg és ezek kibontakoztatásához mindenki, minden támogatást megkapjon.

2021-ben, az I. vidéki Pride Felvonuláson több, mint 3000-en vonultak fel egy még sokszínűbb Pécsért és egy jobb Magyarországért.

A fesztivál eseményei a facebookon


A szervezőkről

A Diverse Youth Network emberek és közösségek között épít kapcsolatot, hogy hangot adjon a sokszínűségnek és összefogáson alapuló együttműködéseket ösztönözzön. A különböző társadalmi csoportok az alábbi értékeket vallva generálnak erőforrás-bővülést, kapacitást és szinergiát:
– szembeszállnak az egyenőtlenséggel, megbélyegzéssel és mindenfajta diszkriminációval
– a helyzetbe hozáson dolgoznak az aktív közösségi, és tudatos állampolgári részvétel erősítésével
– nyitottak és eltökéltek az általános vélekedés és közvélemény formálásában
– prioritásuk része az értékteremtő közösség kultúrája és hagyományai
– elkötelezettek az egyéni és közösségi identitás táplálásában és erősítésében.

Attól tud támogató és befogadó lenni egy társadalom, amikor tagjai és csoportjai önkéntesen és hatékonyan működnek együtt egymással. Egy sokszínű társadalomban a nemzetiségek és szubkultúrák, az LMBTQ+ közösségek és más kisebbségi, kirekesztett csoportok hatékony párbeszédet folytatnak egymással és a többségi társadalommal, s egymást támogató, szolidáris együttműködéseket visznek véghez. A befogadó és sokszínű társadalom mozgatórugója az aktív állampolgári magatartás és az egyéni és közösségi identitáshoz kötődés, amely értéket teremt és az önmegvalósítás alapja. A befogadó társadalomban valamennyi egyén és csoport egyenlő lehetőséggel vesz részt az őket érintő kérdések megvitatásában és eldöntésében. A diverz ifjúság a demokratikus, élhető, és sokszínű – befogadó társadalom alapköveit teszi le, amely hidat épít egyén és csoport, kisebbség és többség közt. (Forrás: Diverse Youth Network)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS