Elhunyt Leonárd Lajos, Pécs ikonikus rendőre • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Elhunyt Leonárd Lajos, Pécs ikonikus rendőre

Január elsején, nyolcvanhat éves korában elhunyt Leonárd Lajos, Pécs legendás rendőre. Posztos rendőrként mintegy 30 éven keresztül Pécs főterének őre volt, népszerűségét bizonyítja, hogy számos legenda és humoros történet kering vele kapcsolatban mind a mai napig.

Leonárd Lajos, azaz Leonárdó fotója a Régi Pécs Facebook-os videójában – Forrás: VTV Pécs Délutáni Magazin (1992)

Pécsett született 1937. május 24-én. Alapfokú tanulmányait Pécsett végezte, majd egyéves élelmiszeripari képzésen vett részt Budapesten, mely után a Pécsi Sütőipari Vállalatnál állt munkába. Ezután rövid ideig az uránbányánál is dolgozott. 1957 őszén vonult be katonának Kiskunhalasra, páncéltörő tüzérnek.

Leszerelését követően jelentkezett rendőrnek. 1960. június 1-jén szerelt fel, majd egy évig a kistarcsai alapfokú rendőriskolára járt. Az iskolát követően a Pécs, Hunyadi út 11. szám alatti központi rendőrőrs állományába került, ahol főleg járőrszolgálatot látott el, de teljesített objektumőri és fogdaőri feladatokat is. Folyamatosan képezte magát.

Leonárdó 1993-as nyugállományba vonulásáig 30 éven keresztül látta el Pécs város főterének posztos rendőri feladatait. A belvárosi járőr útvonalak több irányt takartak, de mindig érintették a Széchenyi teret. A járőrszolgálatok nyolcórásak voltak, három műszakban. Fegyverét sohasem kellett használnia szolgálatban. Munkája elismeréseként megkapta a Magyar Népköztársaság Szolgálati Érdemérem és Közbiztonsági Érem kitüntetéseit. Budapesten belügyminiszteri aranygyűrűt kapott, 1997-ben Városháza Emlékéremmel jutalmazta szülővárosa.

Többször előléptették, 1965-ben őrmesterré, majd több fokozatban végül törzszászlósi rangot ért el. Előfordult, hogy egy-egy intézkedése során megtapsolták a járókelők. Leszerelése után sem távozott a rendőrségtől, csak a hivatásos szolgálattól, még évekig alkalmazták Leonárdót a Pécsi Rendőrfőkapitányság bejáratánál, eligazítóként.

2010-ben a város főtere, a Széchenyi tér a Pécs2010 Kulturális Főváros projekt keretében történt felújítása után a városi önkormányzat kezdeményezésére a Pécsi Rendőrkapitányság a belvárosi rendőri jelenlét növelése érdekében három pár gyalogos járőr és egy gépjárműves egység bevetéséről döntött. A programot Leonárd Lajosról nevezték el, aki örömmel fogadta a kezdeményezést.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS