Fehér ég alatt • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Fehér ég alatt

Az emberi civilizáció tulajdonképpen a természeti erők uralásának tízezer éves története – állítja Elizabeth Kolbert amerikai újságíró, aki könyvében új perspektívába helyezi az ember és környezete kapcsolatát. A Pulitzer-díjjal elismert A hatodik kihalás szerzője visszatér örök témájához, az emberiség környezetre gyakorolt hatásához, és most azt kérdezi: Ennyi károkozás után meg tudjuk-e változtatni a természetet, ezúttal azért, hogy megmentsük? Könyvében azokat a bonyolult, költséges, ám elképesztően kreatív módszereket mutatja be, amelyek segítségével az újító szakemberek abba a korántsem kockázatmentes vállalkozásban fogtak, hogy megmentsék a bolygót.

Fotó: Aradi Barna

Az emberiség mára minden felett uralkodik, „ami él és mozog”, és befolyása annyira kiterjedt, hogy azt mondják, új geológiai korszakot élünk – az antropocént, vagyis az ember korát. Ebben a korban nincs olyan hely, az óceánok legmélyebb árkait és az Antarktisz jégtakaróit is beleértve, ahol még nem jelent meg a lábnyomunk.

Mindennek persze ára van: a légkör felmelegedése, az óceánok túlmelegedése, savasodása, elalgásodása, az általános tengerszint-emelkedés, a jégtakaró olvadása, az elsivatagosodás – hogy csak néhányat említsünk a természet legyőzésének nem kívánatos mellékhatásaiból. A folyamat, amit mi általában „globális változásnak” nevezünk, olyan ütemben zajlik, amilyenre alig akadt eddig példa a Föld történetében.

Elizabeth Kolbert könyvében alaposan szemügyre veszi az általunk teremtett világot, olyan módszereket és szakembereket mutatva be, akik a Föld különböző pontjain újszerű, sokszor meghökkentő megoldásokat kínálnak az általunk előidézett természeti problémákra. Megismerhetjük például azokat a biológusokat, akik a világ legritkább, a Mojave-sivatag legextrémebb körülményei között élő halát igyekeznek megvédeni a kihalástól, olyan mérnököket, akik a levegő széndioxid-tartalmát próbálják – sikerrel – kőzetté alakítani Izlandon, vagy azokat a fizikusokat, akik a légkör mesterséges hűtésének módszerein dolgoznak, és egyszer talán fehérre festik az égboltot is.

A könyv arról szól, hogyan próbálják elszánt tudósok megoldani azokat a problémákat, amelyeket fizikai és egyéb szükségleteink kielégítése okán épp mi, emberek hoztunk létre, figyelmen kívül hagyva a természet teherbírását. Folyóba vezetett áram, mesterséges hordalékelterelés, barlangi körülmények reprodukálása, szuperkorallok létrehozása mesterséges körülmények között, génállománymanipuláció, szintetikus felhőképzés – furcsának tűnő megoldások, de a legjobbak azok közül, amelyekkel az adott körülmények között elő lehetett rukkolni. Ebben az összefüggésben kell tehát értékelni a jövőnket potenciálisan meghatározó, rémisztő őrültségnek tűnő, de végeredményben zseniális ötleteket. Bármi, ami segíthet megelőzni a már nem teljesen természetes ökoszisztémák összeomlását érdemes lehet arra, hogy fontolóra vegyük az alkalmazásukat – véli a szerző.

Az Amerikában a 2021-es év legjobbjának választott kötet egyszerre inspiráló, elgondolkodtató és sötét humorral átszőtt látlelete azoknak a kihívásoknak, amelyekkel a közeljövőben mindannyiunknak szembe kell néznünk.

*

Elizabeth Kolbert a The New Yorker magazin munkatársa, a Williams College környezettudományi központjának vendégmunkatársa és a magyarul is megjelent A hatodik kihalás című könyv szerzője, amelyet 2015-ben Pulitzer-díjjal tüntettek ki. Kétszeres National Magazine-díjas újságíró. Munkáját a National Academies kommunikációs díjával, az Amerikai Művészeti és Irodalmi Akadémia Blake-Dodd-díjával, Heinz-díjjal és Guggenheim-ösztöndíjjal is elismerték. Kolbert a Williams College környezettudományi központjának vendégmunkatársa. A massachusettsi Williamstownban él férjével és gyermekeivel.

Fehér ég alatt című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon.

A kiadó kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán (www.facebook.com/PallasAtheneKiado) és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS