Gyirgyó Dénes, a roma származású közösségépítő kapta idén a Káplár László Jó Ember Díjat • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Gyirgyó Dénes, a roma származású közösségépítő kapta idén a Káplár László Jó Ember Díjat

 

Hegedüs András, dr. Bandi Szabolcs és Smelka Sándor

A hagyományoknak megfelelően a pécsváradi vár adott otthont a Káplár László Jó Ember Díj átadási ünnepségnek július 11-én, vasárnap. Ez évben a Vár Napja rendezvény egyik eseményeként történt a díjátadás. Borsós István tárogatójátéka és Bandi Szabolcs gitárzenéje után a jelöltek ismertetése, majd a díjátadás következett.

A kiírásra az ország minden részéből érkezett jelölés. A jelöltek közül a 2023. évi díjat a Berettyóújfalu közelében, Esztáron élő Gyirgyó Dénes érdemelte ki, aki szorgalmával, alázatával, energiabírásával, önzetlenségével, valamint tanulni, fejlődni akarásával példát és utat mutat romák és nem romák számára, valamint reményt ad a változtatásra és a nehéz helyzetben élőknek a kitörés lehetőségére.

A díjat dr. Bandi Szabolcs, a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány elnöke adta át.

Dr. Bandi Szabolcs, a kuratórium elnöke átadja a díjat Gyirgyó Dénesnek

Gyirgyó Dénes roma származású szociálisan nagyon érzékeny ember, aki hosszú évtizedek óta fáradhatatlanul végez önkéntes és közösségi munkát a falujában és a környéken, valamint a berettyóújfalui Bihari Női Futball Klub egyesületénél. A Bihari Női Futball Klub önkéntese, szabadidejében és önköltségen szállítja a sportolni vágyó gyermekeket. Ezek a gyerekek másképp nem tudnának bekapcsolódni a sport világába. A társadalomba való integrálódásukban is óriási előrelépés, hogy egy ilyen közösség tagjai lehetnek és a versenyek által szabályokat, alázatot, küzdeni akarást tanulhatnak.

A díjazott Esztárban és környékén is több helyen úgy segít embereken, hogy nincs hozzá forrás vagy eszköz, így a saját erőforrása és az önkéntes tevékenység marad. A közösségi munkákon arra bátorítják a résztvevőket, hogy roma és nem roma emberek együtt tevékenykedjenek.

Gyirgyó Dénes vezetésével közösségi kertet hoztak létre, hogy fiatal szülőknek és családoknak megtanítsák az önfenntartás alapjait, ezáltal is a gyerekekkel megismertessék az egészséges ételek készítésének, a zöldségek megtermelésének folyamatát, ahol a szülőkkel együtt dolgoznak a gyerekek és nem a monitor fogságában „raboskodnak”.

A pandémia időszakában 2020-ban saját lakásukba beengedve a településen élő gyerekeket, foglalkoztak velük és biztosítottak internetet és eszközöket, hogy ne maradjanak le az iskolában. Azóta is segítik és támogatják a gyerekek iskolai előmenetelét és a tehetséges gyerekeket önköltségen juttatják el különböző tehetségkutató versenyekre.

Harmadik éve fogadják a gyerekeket egy melléképületben kialakított tanodájukban, ahol biztosítani tudják a gyerekeknek a tanuláshoz szükséges eszközöket, ezzel is segítve tanulmányaikat. Szoros együttműködést ápolnak a Debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégiummal, így sikerült megszervezni, hogy angoltanulásban és a tanulók által nehezebb tantárgyakban segítsenek az ott élő gyermekeknek.

Gyirgyó Dénes hitélete a Református cigány misszióban teljesedik ki, ahol szintén önkéntes misszionáriusként tevékenykedik.

 

A Káplár László Jó Ember Díj eddigi díjazottjai:

 

 

Káplár László posztumusz – 2006

Dr. Rideg Lászlóné (Pécs, Szociális Háló Egyesület) – 2006

Varga Ilona (Budapest, Magyar Rádió) – 2007

Pécsi Géza (Pécs, Kulcs a muzsikához) – 2008

László Károly (Sepsiszentgyörgy, színész, Tamási Áron Színház) – 2009

Gulyás Jánosné és Gulyás János (Kaposvár, ének-zenei nevelés, kultúra) – 2010

Zágorhidi Czigány Ákos (Oszkó, Hegypásztor Kör) – 2011

Dalosné Tóth Zsuzsanna (Budapest, MINYATA Egyesület) – 2012

Bodó Imre (Dombóvár, helytörténész, Fekete István-kutató) – 2013

H. Csongrády Márta (Debrecen, fotóművész) – 2014

Kiss Anikó (Budapest, képzőművész, a SZOCSOMA vezetője) – 2015

Tóth Péter Lóránt (Kunszentmiklós, tanár, drámapedagógus, versvándor) – 2016

Balogh László – Dr. Lala (Budapest, bohócdoktor) – 2017

Szabó Pál Szasó – (Budapest, beteg gyermekek támogatója) – 2018

Mészáros Gabriella – (Budapest, kerekesszékes, nem látó, segítő) – 2019

Balogh Enikő dr. – (Révkomárom, orvos – betegek, rászorulók segítője) – 2020

Enyedy Ágota Margit – (Bp, közösségépítő, rászorulókat segítő tevékenységéért) – 2021

Nagy Natália dr. – (Ungvár, egyetemi docens – a Kárpátalján végzett munkásságáért) – 2022

Gyirgyó Dénes – (Esztár – széles körű közösségépítő tevékenységéért) – 2023

 

Gyirgyó Dénes, a 2023. évi díjazott

 

A díj Judit Hagner, Németországban élő magyar származású szobrászművész alkotása.

 

A díjátadó rendezvényt támogatta a Pécsváradi Vár, a villánykövesdi Borkatedrális. Megjelent az eseményen Káplár László özvegye: Káplárné Nagy Rózsa, Káplár László húga: Ambróziné Káplár Gabriella és férje. A Németországban élő Judit Hagner szobrászművészt fia, Kiss Ferenc és családja képviselte.

 

Gyirgyó Dénes feleségével és lányával, ők kísérték el a díjátadásra a Pécsváradi Várba

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS